„Je pro nás velkou poctou získat toto prestižní a důležité ocenění. Jsem rád, že si konečně někdo všiml, že v Jihlavě už 120 let existuje průvod, který dle mého názoru je naprosto výjimečný a nemá ve střední Evropě obdobu,“ uvedl organizátor Jihlavského havířského průvodu a zároveň zastupitel města Jihlavy Milan Kolář.

S osmdesáti stránkovým dokumentem mapující historii jihlavského průvodu pro zápis na Seznam Milanu Kolářovi pomohla etnografka z Muzea Vysočiny Jihlava Dana Nováková. „Bez ní bych to sám nesepsal. Ucelili jsme všechny dostupné materiály, které by si zasloužily i vlastní knihu,“ podotkl Kolář.

Ilustrační foto.
Vyděrači skončili za mřížemi

Jihlavský havířský průvod souvisí s hornickou slávou Jihlavy. Poprvé se motiv kostýmovaných horníků objevil v roce 1799 při mši svaté v kostelíku svatého Jana Křtitele u příležitosti oslav 1000. výročí domnělého založení města.

„V Jihlavě máme výjimečný poklad, kterého si moc nevážíme. Třeba se jednou dostaneme až na celostátní úroveň a i do UNESCA,“ dodal Kolář.
Jihlavský havířský průvod financuje z kulturní dotace město Jihlava. „Asi šedesáti procenty. Zbytek potřebných financí si vyděláme sami,“ uvedl Kolář.

O zapsání průvodu na seznam rozhodlo Regionální pracoviště tradiční lidové kultury při Muzeu Vysočiny Třebíč, které je od roku 2005 pověřeno péčí o tradiční lidovou kulturu na území Kraje Vysočina.

První kolo prezidentské volby v Havlíčkově Brodě.
Zemanovi se na Vysočině dařilo. Připomeňte si průběh voleb v naší reportáži

Na seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Kraje Vysočina jsou:

2014 Běh o Barchan
2014 Skřipácká muzika na Jihlavsku
2014 Betlémská cesta v Třešti
2015 Obchůzka královniček na Velkobítešsku
2016 Historický morový průvod v Brtnici
2017 Jihlavský havířský průvod