Všechny obyvatele ve dvacetikilometrové havarijní zóně kolem Jaderné elektrárny Dukovany čeká výměna po pěli letech. Nové tablety jodidu draselného by měli mít doma během května, června nebo července.

„Starostové obcí byli o výměně informováni útvarem vnějších a vnitřních vztahů JE Dukovany a chtěli bychom je požádat o spolupráci," řekl mluvčí elektrárny Petr Spilka.

Pro Dukovansko a Temelínsko je připraveno celkem 260 tisíc balení. Devadesát procent z nich dostanou obyvatelé a také školy, školky, nemocnice nebo vojenské útvary, zbylých deset procent bude jako rezerva uloženo na úřadech Jihočeského kraje a Kraje Vysočina.

„Výměna proběhne tak, že distributor předá stanovený počet tablet starostovi obce. Následná obměna už proběhne v režii obecních a městských úřadů," vysvětlil Spilka.

Obec dodá seznam, elektrárna tablety

Přes osmdesát balení s jodidovými tabletami poputuje do Krhova. „My dodáváme seznam se základními informacemi o našich občanech, elektrárna nám pak dodá balení s počtem tablet už pro konkrétní rodinu. Ty už pak do domácností rozneseme my," potvrdil tamní starosta Bohumil Pelán.

Při radioaktivní havárii a výzvě v médiích by totiž novorozenci pozřeli čtvrtinu tablety, děti do tří let polovinu, do dvanácti let jednu celou a ostatní starší dvě tablety.

„Občané najdou všechny potřebné informace v Příručce pro ochranu obyvatel v případě radiační havárie, kterou ve formě kalendáře dostaly všechny domácnosti v Zóně havarijního plánování Jaderné elektrárny Dukovany," poznamenal Spilka.

Před pěti lety odnesli Krhovští staré tablety na obecní úřad, podobné to bude letos i v dalších obcích a městech. „Pro staré tablety si po dohodě se starosty přijede znovu distributor a odveze je na likvidaci," upřesnil mluvčí elektrárny.

Přes dvanáct set tablet dorazí na Městský úřad v Jaroměřicích nad Rokytnou, kde si je budou moci lidé vyzvednout a zároveň odevzdat ty prošlé.

Informace lidem

„Občané budou o všem potřebném informováni rozhlasem, ve zpravodaji i na internetových stránkách města. Využijeme proto všech dostupných možností," podotkl jaroměřický starosta Jaroslav Soukup.

Podle něj se na městské radnici vydalo při poslední výměně přes devadesát procent balení s tabletami jodidu draselného.

„Ta menšina jsou u nás většinou chalupáři, kteří na výzvu nereagují. Tablety ale zůstanou na úřadě, nikam se neztratí, takže v případě potřeby budou k dispozici i jim," dodal.

Přijímání dalšího jodu zastaví jod

Při havárii by prý tablety zabránily dalšímu vdechování unikajícího radioaktivního jódu z dukovanské elektrárny „Pokud je štítná žláza nasycena jodem z distribuovaných tablet kalijum jodid, nepřijme už další jod po dobu několika dní," vysvětlil Petr Spilka.

V případě potřeby by prý své tablety starosta Jaroměřic nad Rokytnou nalezl. „Doma je máme v lékárničce a myslím, že jsou na tom podobně i další lidé, každý ale samozřejmě podle svého zvyku. Důležité je, aby každý věděl, kam si tablety uschoval," podotkl Soukup.