Příští rok touto dobou pak bude finišovat sestavování kandidátek pro tyto volby. Už nyní je přitom jasné, že vítěz krajského hlasování v letech 2008 a 2012 – ČSSD, bude mít velký problém.

Soudní kauza hejtmanova náměstka Libora Joukla velmi pravděpodobně nebude do prázdnin roku 2016 uzavřena. Vysočinští sociální demokraté se tak budou muset rozhodnout, zda muže docházejícího do soudních síní z politiky odstaví nebo ho budou dále slepě podporovat, a riskovat tak ztrátu podpory voličů.

Vysočinská ČSSD už od počátku případ nákupu sypačů, za nímž stojí Libor Joukl, bagatelizuje. I když byl náměstek hejtmana obviněn, krajské vedení strany nijak nereagovalo. Sociální demokraté neřešili ani fakt, že kauza skončila u soudu.

Příznačné je, že se kraj nepřipojil ani k vymáhání případné škody. U ČSSD to není přístup ojedinělý. I v kauze už odsouzeného Davida Ratha se jeho sociálnědemokratičtí kolegové z vedení kraje žádné škody nedomáhají.

Sám Joukl pak celou záležitost zpomaluje využíváním oprávněných opravných prostředků. K tomu se snaží upozorňovat na pochybení svých předchůdců. Z pohledu obviněného má taková hra určitě smysl. Takto lze dlouho oddalovat rozhodnutí soudu.

Z pohledu politika jsou ovšem podobné hrátky příliš riskantní. Volební období je pouze čtyřleté a natahování jakéhokoli případu nakonec povede k tomu, že se střetne s volbami. Stačí jen připomenou dva a čtvrt roku trvající 
(a ještě zdaleka neukončenou) kauzu Davida Ratha. A kdo si dnes vzpomene na ministryni obrany Vlastu Parkanovou, v jejímž případě nebylo rozhodnuto ani po čtyřech letech.

Do podobné pasti se nyní může klidně dostat také případ vysočinských sypačů. Na jihlavském okresním soudu se totiž žádnému soudci do ožehavé obžaloby krajského politika nechce. A tak se bude nejméně další týdny čekat komu nakonec brněnský krajský soud celou věc přikáže.

Soudce, který dostane Černého Petra, bude muset celou kauzu nastudovat. Při jejím rozsahu je to práce tak na tři měsíce. Pak je třeba najít termín k vyhlášení prvního stání. Pokud si soud pospíší, stihne se to do Vánoc.

Pak začne koloběh stání, výslechů, závěrečných řečí, který zabere přinejmenším polovinu roku 2016. Po vynesení ortelu se určitě odvolá ten, kdo neuspěje.

Libor Joukl proto, že se cítí nevinný, a státní zástupce proto, že za celou kauzou stojí obrovské množství práce policistů, které by nemělo přijít vniveč. Čekají nás pak další dlouhé měsíce soudních projednávání.

Libor Joukl by ČSSD nejvíce pomohl tím, kdyby už nyní řekl, že do voleb nepůjde, neboť do jejich data své jméno nedokáže očistit. Pak se celá soudní strkanice rázem stane případem bývalého politika ČSSD a nikoho už nebude příliš zajímat.

Jakýkoli jiný postup popudí nejen voliče, ale také celostátní špičky ČSSD, které nakonec při sestavování kandidátek mají také své slovo.