„Tři případy byly z okresu Havlíčkův Brod, jeden byl z okresu Třebíč a jeden z Jihlavska. Za stejné období se loni klíšťovou encefalitidou nakazil na Vysočině pouze jeden člověk, nezemřel nikdo," uvedla Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě.

Podle ní klíšťata letos začala útočit velmi brzy a také ve velkém počtu. Na vině je mírná zima. „Předpokládáme, že onemocnění bude přibývat," informovala Dvořáková.

Zvýšený výskyt klíšťat potvrdila i Helena Dočekalová z Jihlavy, která chodí každý den na dlouhé procházky se svými dvěma psy. „Je to šílené, pravidelně z nich po procházce sklepávám i desítky klíšťat. To jsem ještě nezažila, obojky proti klíšťatům moc nepomáhají. Já sama jsem očkovaná a nosím holínky, a ještě se stříkám repelentem, takže se snažím bránit, jak se dá, zatím jsem klíště neměla, ale je to spíš zázrak," řekla Dočekalová.

Riziko encefalitidy by podle jihlavské epidemioložky Aleny Dvořákové lidé neměli podceňovat. „Rozhodně doporučuji očkování, které provádí praktičtí lékaři a očkovací centra, pomáhají také repelenty. Důležité je také se po návratu z lesa nebo z procházky v přírodě prohlédnout," doporučila Dvořáková.

Vysočina ze všech krajů v republice drží navíc už dlouhodobě nelichotivé druhé místo v počtu nemocných klíšťovou encefalitidou.

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známá, léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují teploty s charakteristickými příznaky únavou, bolestmi hlavy, svalstva a malátností. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U řady pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí.

V zimě je podle hygieniků nejvhodnější doba pro očkování proti klíšťové encefalitidě. Lidé se mohou nechat očkovat u svých praktických lékařů nebo v očkovacích centrech. Mohou se také chránit hlavně používáním repelentů a vhodného oblečení.

Očkuje se třemi dávkami vakcíny, ideální období je v chladných měsících roku.