V tamní společenské místnosti si mohla nejen rozsvítit světlo, ale také si zatopit v kamnech. „Máme tady všechno, co potřebujeme," řekla zapisovatelka komise Emilie Kašíková.

Už předem věděla, že ke krajským volbám příliš lidí nedorazí. „Tady se řeší hlavně komunální volby, ty krajské jsou nám víc vzdálené," zamýšlela se.

Potvrzují to i čísla. Zatímco voleb do obecního zastupitelstva před dvěma roky se nezúčastnilo jen devět meziříčských voličů, při letošních krajských volbách jich zůstalo doma 47. A nejen to. Snížila se i aktivita voličů oproti minulým krajským volbám. Zatímco letos se zúčastnilo 25, k minulým přišlo o šest lidí víc.

Výsledek obou posledních krajských voleb je nicméně konstantní. Zatímco před čtyřmi lety pro KSČM hlasovalo devět voličů z Meziříčska, tentokrát jich bylo deset. Další strany si zbylé odevzdané lístky rozdělily se ziskem nanejvýš pěti hlasů.

Na nízkou účast voličů při krajských volbách může mít vliv i rozhádanost lidí v obci. Její vedení se už několik let nemůže dohodnout s opozicí prakticky na ničem. Oba tábory se přou i o to, kdo může za nefungující elektřinu ve zpustlé budově obecního úřadu.

Zatímco členové opozice z toho viní starostu Miroslava Pátka s argumentem, že neuhlídal nutnou revizi a energetici elektřinu odstřihli, vedení obce trvá na tom, že opoziční strana pouze sepisuje stížnosti na „vyšší místa" a udává. Tím prý samosprávu, která pracuje neuvolněně, neúměrně zaměstnává.

Není to ale jediná věc, která obyvatele rozděluje. Situace se vyostřila i po technopárty, které se nedaleko obce konaly u Miroslava Skalického v takzvaném Skalákově mlýně.

Semeništěm dalších hádek byl výsledek komunálních voleb před dvěma roky. Zvítězilo v nich Sdružení nezávislých kandidátů Meziříčko se starostou Miroslavem Pátkem a získalo tři mandáty. Na hnutí Za spokojené soužití zbyly dva. Starosta však ve funkci pokračovat nechtěl, a post přenechal opozici. Ta ale fakticky vládnout nemohla, protože byla v zastupitelstvu v menšině. Starosta Zdeněk Outulný proto po týdnu rezignoval. Obec poté byla osm měsíců bez vedení, funkci nakonec až v červnu loňského roku opět získal Miroslav Pátek.