Nemocnice bude vyšetření dělat den co den, pracovníci jsou připraveni otestovat čtyřiadvacet vzorků denně. „Na oddělení klinické biochemie, mikrobiologie a imunologie budou přednostně testováni hospitalizovaní pacienti z jihlavské nemocnice,“ dodala mluvčí Monika Zachrlová. Testováni budou také zdravotníci.

Ilustrační foto.
Některé vlakové spoje na Vysočině nově nepojedou. Podívejte se, o jaké jde

Vyšetřování vzorků na Vysočině:
- Nemocnice Jihlava
- Státní veterinární ústav Jihlava

Kromě toho už řadu dní míří v autech pacienti z celého kraje na odběr do červeného stanu před jihlavskou nemocnicí. Podobný stan funguje od pondělí také u nemocnice v Havlíčkově Brodě. Jejich návštěvníci ale musí být indikovaní hygienou, případně praktickým lékařem. „Pacient zajede do odběrového stanu a nevystupuje. Po celou dobu musí mít na obličeji roušku, kterou sundá až na pokyn zdravotníků, kteří provedou výtěr,“ popsala za zřizovatele mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Brzy bude v provozu další místo. „Připravuje se další odběrový stan u Nemocnice Třebíč. Jeho spuštění se dá očekávat do týdne,“ prozradil náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný. Zahájení odběrů podle něj předpokládá splnění několika zásadních skutečností, tedy personální zázemí a dostatečné zásoby odběrových setů. V dalších nemocnicích pak musí pacienti jít na infekční oddělení.

Ilustrační foto.
Opilá žena si chtěla ublížit. Skončila na záchytce

Odběrná místa na Vysočině:
- Nemocnice Jihlava
- Nemocnice Třebíč
- Nemocnice Havlíčkův Brod
- Nemocnice Nové Město na Moravě
- Nemocnice Pelhřimově
- výjezdová skupina testující osoby doma

Vzorky nadále odebírají také záchranáři, v provozu zůstává jedna sanitka vyjíždějící z Jihlavy. „Výjezdová skupina záchranářů pouze doplňuje možnost provést odběr u osob, které se z nějakých důvodů nemohou na odběrová místa dostavit,“ uvedl mluvčí Petr Janáček s tím, že takto lze provést odběr až u deseti osob denně. Zdravotníci vyjíždí na pokyn epidemiologa a provádí výtěr z nosohltanu.

Zajistit další odběrovou skupinu aktuálně nelze. Tři výjezdové týmy jsou totiž kvůli nezodpovědnosti pacientů v karanténě, ke kterým vyrazili nijak nechránění zdravotníci. „Někteří lidé, kteří záchranku volali, jaksi zapomněli říct, že se vrátili z Itálie nebo z Rakouska. A někteří dokonce i to, že mají nějaké příznaky nákazy,“ řekl už dříve Novotný.

Nakupování v době hrozící nákazy koronavirem,  ilustrační foto.
Zákazníci vykoupili droždí, bojí se nedostatku nebo se nudí a pečou

Další kapacitu pro testování koronaviru v Kraji Vysočina nabídl Státní veterinární ústav Jihlava, kde jsou schopni za den vyšetřit až sto vzorků. „Neděláme odběr, ty se provádí v nemocnicích a na odběrových místech. V tuto chvíli ani nepředpokládáme vyšetření pro samoplátce, naše kapacita je k dispozici pouze zdravotnickým zařízením,“ upřesnil ředitel Pavel Barták. Za prvních čtyřiadvacet hodin bylo otestováno šedesát vzorků, logistika odběrů se momentálně více rozbíhá.

Ke slovu zatím zřejmě nepřijdou čínské rychlotesty, jejich zkouška v Moravskoslezském kraji odhalila, že výsledky byly falešně pozitivní i falešně negativní. Počítá se s nimi tak spíše pro osoby s končící karanténou, kteří nebyli dříve kontrolováni. V těchto případech by měly být výsledky přesnější.

Online reportáž