Zlaté body! Přestože se herně Vysočině utkání se Slavií nevydařilo, mohla po závěrečném hvizdu slavit. Brankami Vaculíka a Kopice v poslední čtvrthodině otočila nepříznivý stav a Pražany zdolala 2:1 (0:1).

Všechny možné nálady vystřídali jihlavští fanoušci během nedělního duelu se Slavií. Od zmaru, beznaděje a zklamání až po erupci vítězné euforie. Tu způsobil šťastnou trefou čtyři minuty před koncem Milan Kopic.

Hodinu hry totiž na hřišti kralovalo jiné mužstvo Slavia. Jestliže s ní to měl být pro Vysočinu zápas podzimu, z pohledu nasazení jihlavských fotbalistů to tak ale ani zdaleka nevypadalo. „Když budeme mluvit o našem výkonu v první půli, tam toho moc pozitivního nenajdeme," nebral si servítky trenér František Komňacký. „Neviděli jsme žádnou hru, kombinaci, neudrželi jsme balon, nebyli jsme nebezpeční. Soupeř dominoval a výrazně nás přehrával."

Před Blažkem to od začátku žilo. V 8. minutě ještě Zmrhal pálil z hranice vápna jen do prostřed branky, ve 14. už ale šli sešívaní, tentokráte v černém, do vedení. Centr Hurky na zadní tyč nechali Jihlavští bez povšimnutí a Škutka ze tří kroků hlavičkou lehounce otevřel skóre duelu.

Jihlavané se částečně osmělili až ve čtyřiadvacáté minutě, jenže Harbovu dalekonosnou střelu Černý efektní robinzonádou vytěsnil na roh. Od tohoto momentu se domácí více pouštěli do útočení, velké množství nepřesných přihrávek však znemožňovalo vytvořit si souvislejší tlak.

Dramatický úsek před Černým vymysleli domácí až po hodině hry. Nejprve slávistický brankář na poslední chvíli vyboxoval míč na roh před naskakujícím Harbou, z následné standardní situace proletěl míč malým vápnem bez zásahu jakéhokoliv hráče.

V 70. minutě byl jihlavský stadion poprvé v euforii, bohužel pro domácí jen krátkodobé. Harba propálil Černého, asistent rozhodčí mu však odmával ofsajd.

V 74. minutě se Vysočina dočkala. Ve vápně byl Bortelem faulován Harba a Vaculík se z penalty nemýlil. Černého poslal k pravé tyči, míč k levé 1:1. „Nervózní jsem nebyl," culil se jihlavský kapitán.

Slavia mohla po třech minutách znovu vést. Juhar zleva naservíroval míč na malé vápno zcela volnému Kyselovi, ten však neuvěřitelně minul téměř odkrytou branku.

Tento moment pak sešívané krutě mrzel. Čtyři minuty před koncem nacentroval Josl do ohně, míč prošel ke Kopicovi, který jej lehounkým obloučkem poslal za zkoprnělého Černého. „Přeučil tam šel do souboje se stoperem, míč propadl ke mně, ani jsem ho pořádně netrefil, ale zapadl tam krásně," tetelil se blahem po utkání autor vítězné trefy.

To trenér Slavie Michal Petrouš jen těžko hledal slova: „Zápas se mi nehodnotí vůbec lehce," uvedl na tiskové konferenci. „Myslím, že jsme jednoznačně přišli o tři body."