"Za posledních 24 hodin přibylo devět lidí na Jihlavsku,“ upřesnil krajský hygienik Jiří Kos.

Nejvíc nakažených je v okrese Havlíčkův Brod. V karanténě zůstává šest lidí. Od začátku pandemie bylo provedeno 12 026 testů, za posledních 24 hodin 163. Hygienici evidují 186 uzdravených.

Festival v Lukách zrušili

Z důvodu výskytu covid-19 zrušeno. Tato informace se objevila na webových stránkách městyse Luka nad Jihlavou, které se mělo zúčastnit festivalu malých pivovarů Jihlavska. Počet nakažených koronavirem viditelně narůstá a šíří se podle hygieniků směrem z Větrného Jeníkova na Jihlavsko a okolí.

"V současné době provádíme stále testy takzvaných kontaktů, kteří se setkali s nakaženými," sdělil za vedení krajské hygieny Jiří Kos.

Ilustrační foto
Vysočinu pálil tropický den. Bylo přes 30 stupňů. Přijdou bouřky

Pořadatelem festivalu v Lukách je městys. Starosta Viktor Wölfl telefon v pátek 10. července večer nezvedl, podle informací velitele dobrovolných hasičů Lubomíra Nováka se nákaza hasičského sboru netýká.

„Problém našeho hasičského sboru to není, o situaci v městysi vám nemohu podat informace, nejsem k tomu oprávněný,“ vzkázal velitel hasičského sboru.

Nakazil se i Opatov  

Ve Větrném Jeníkově je více než deset lidí nakažených koronavirem a nákaza se šíří dál. Právě z Jeníkova se nákaza zřejmě dostala do Opatova na Jihlavsku.

V Opatově odhalili hygienici dva nakažené. Zatím v obci nestanovili žádná opatření, pouze doporučili zrušit nebo odsunout veřejné akce. V obci měli slavnostně otevírat hasičskou zbrojnici, akce byla podle starosta Jana Petra přesunuta. Předpokládala se účast na akci v počtu 500 – 700 lidí. "Přesunuli jsme to na termín 15. srpna,“ konstatoval starosta