„V devět hodin dopoledne otevíráme a začínáme provoz koupaliště. Dětský den začne o půl čtvrté odpoledne. Atrakce pro děti budou venku a vystoupení na pódiu schováme do zimního stadionu," informovala Miroslava Bendová, ředitelka příspěvkové organizace Zikos. Ta má správu koupaliště v Moravských Budějovicích na starosti.

V Moravských Budějovicích chtěli začít sezonu dokonce již o uplynulém víkendu, kdy se teploty dostaly přes sedmadvacet stupňů Celsia, ale nastalo zdržení kvůli opravám. „Teplo je a bazén má dvacet stupňů, dětský ještě o jeden navíc," sdělila Bendová.

Nová hřiště a hry

Na příchozí návštěvníky čeká zase o něco vylepšený areál s kompletně opravenými hřišti. „Máme jedno na plážový volejbal s bílým pískem a dvě travnatá na malý fotbal a druhé na badminton či volejbal. Ve stejné části je i nový stánek s bufetem," vyjmenovala Bendová.

Na své si přijdou také děti, pro které postupně přibývají další a další atrakce. Od loňského roku mají v Budějovicích velký nafukovací bazén, na němž provozují aquazorbing i lodičky pro děti. V půlce loňské sezony navíc přidali také vzduchovou trampolínu. „A doplnili jsme letos také společenské hry," dodala Bendová.

V dalších městech si budou muset malí i velcí návštěvníci na koupaliště počkat ještě dva a půl týdne. V Třebíči, Jaroměřicích nad Rokytnou i Jemnici zahájí sezonu nejdříve v polovině června.

Jaroměřické koupaliště má slavnostně naplánované otevření na druhou hodinu odpolední v sobotu 18. června. Ve stejný den by se měly otevřít brány letního koupaliště Polanka v Třebíči.

„Udělali jsme rekonstrukci nátěrů všech bazénů a vybudovali jsme nové prvky na dětském hřišti," vyjmenoval Jiří Novák, ředitel Aquaparku Laguna, který provozuje i Polanku.

Třebíčané tak zatím mohou vyrazit pouze na Lagunu. „Venkovní plocha je tam otevřena již od neděle," doplnil Novák.

Přesné datum otevření zatím nemají v Jemnici. Bývá tam tradicí, že se otevírá po Barchanu. Historická slavnost má letos termín od 17. do 20. června. „Nicméně já si troufám říci, že letos nastane novinka a otevřeme již na Barchan," věří místostarosta Jemnice Petr Novotný.