Děti společně s rodiči naplní krabici dárky, hezky ji zabalí, označí, pro jak staré dítě je určena a odnesou ji na jedno ze sběrných míst. Jejich seznam je možné najít na webových stránkách www.krabiceodbot.cz.

Dary pak poputují dětem, pro které je často obsah krabice tím jediným, co k Vánocům dostanou. „Akce má u nás už několikaletou tradici. A lidí se účastní rok od roku víc, sami jsme byli překvapení, jaký úspěch to má. Dárečky nosí nejenom jednotlivci, ale zapojují se rovněž celé školy nebo organizace,“ popsala Dita Novotná z pořadatelského Sboru Českobratrské církve evangelické v Novém Městě na Moravě.

Ilustrační foto
Ženu ze Žďáru pronásledoval muž a vyhrožoval jí zabitím

Většina krabic se tam vybere v rámci adventního jarmarku u novoměstského evangelického kostela. Ten se letos koná v neděli 3. prosince v době od čtrnácti do sedmnácti hodin. „Naposled se nám sešlo zhruba dvě stě padesát až tři sta krabic,“ dodala Dita Novotná. Dárečky, jež lidé donesou, končí například u novoměstské obecně prospěšné společnosti Portimo, ve žďárském azylovém domě pro matky a otce s dětmi Ječmínek nebo u jihlavské charity.

Co se nerozdělí v regionu, poputuje do Brna, odkud jsou pak dárky rozesílány tam, kde je děti nejvíce potřebují. Velký úspěch má akce rovněž v Jihlavě, kde se letos bude konat již potřetí. „Většinou se nám sejde několik stovek krabic, lidé už si zvykli dárky nosit. I tento rok už nějaké máme, ale většinu z celkového množství vybereme během prvního prosincového týdne,“ vysvětlil Jan Keřkovský ze Sboru Českobratrské církve evangelické v Jihlavě. Vybrané věci jsou následně předány Oblastní charitě Jihlava, která zajišťuje jejich distribuci potřebným.

Nováčkem je Velké Meziří

Nováčky mezi organizátory jsou třeba ve Velkém Meziříčí, kde se akce Krabice od bot koná letos vůbec poprvé. Dárky se v tamním kostele scházejí zatím jen zvolna, lidé doposud donesli necelou desítku balíčků. „Teprve začínáme, dary poputují do Prahy, kde se o jejich rozeslání dětem, které je potřebují, postarají. Příští rok bychom už ale chtěli pomoc zaměřit konkrétněji,“ řekla Markéta Slámová ze Sboru Českobratrské církve evangelické Velké Meziříčí.

Dárečky pro patnáct dětí, které byly vytipovány pelhřimovským Centrem pro rodinu Klíč, už byly nashromážděny rovněž v Moravči na Pelhřimovsku. „Letos se účastníme poprvé. Pokud lidé ještě budou chtít něco donést, mohou se mi ozvat prostřednictvím kontaktů uvedených na webových stránkách akce,“ dodala Lucie Křivohlavá ze Sboru Českobratrské církve evangelické v Moravči.

A co mohou dárci do krabice zabalit? Vhodné jsou nejrůznější hračky, nové i starší, ale v dobrém stavu. Dále například výtvarné a sportovní potřeby nebo hezké a neobnošené oblečení. Do krabice lze ještě přiložit fotografii odesílatele, krátký vzkaz nebo vánoční pozdrav.

Zabalený balíček je třeba označit, aby bylo jasné, pro jak staré dítě je určený a zda má udělat radost holčičce, či chlapci. Dárek pak stačí odnést na některé ze sběrných míst, která jsou v Kraji Vysočina kromě zmiňovaného Nového Města na Moravě, Jihlavy, Moravče a Velkého Meziříčí kupříkladu i v Třebíči, Pelhřimově, v Horních Dubenkách nebo v Sobíňově.

Prvňáci mají svá tabla! Představíme školáky ze 2. ZŠ v Novém Městě na Moravě.
Prvňáci mají svá tabla! Představíme školáky z 2. ZŠ v Novém Městě na Moravě

Krabici lze odeslat také online. Více informací stejně jako seznam všech sběrných míst v republice je uveden na webových stránkách www.krabiceodbot.cz.