Ačkoliv byla zima obecně vnímaná jako mírná, silničáři to vidí jinak. Denní teploty nad nulou v kombinaci s nočními mrazy byly totiž pro silnice to nejhorší, co mohlo být. „Do štěrbin natekla voda, která tam zmrzla a o deset procent tyto praskliny rozšířila,“ vysvětlil ředitel Krajské správy a údržby Vysočiny (KSÚSV) silnic Jan Míka. Opravy by se měly obejít bez uzavírek, ačkoliv nepůjde o „záplatování“, ale o celoplošné výspravy.

S opravami se ještě nezačalo. Čeká se, až otevřou obalovny, aby mohly být opravy silnic provedeny kvalitnější teplou směsí. Ve většině případů půjde o silnice třetích tříd, které nejsou nijak výrazně využívané. „Kraj má povinnost dopravu vést i do nejmenších obcí. Ročně jsou naplánovány i realizovány řádově desítky investičních akcí na silnicích i mostech Kraje Vysočina,“ vysvětlila tisková mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Ilustrační foto.
O Velikonocích bylo nejméně nehod

Ve správě kraje je na Vysočině přes čtyři a půl tisíce kilometrů silnic. „Často je to jediné napojení obce a musíme ho udržet sjízdné i pro těch deset, patnáct chalup, které na konci cesty jsou,“ doplnil k opravám „zapadlých“ cest technicko správní náměstek KSÚSV Tomáš Mátl.

O jaké silnice tedy konkrétně půjde? Na Jihlavsku se vymění obrusná vrstva v Jihlavské ulici v Batelově. To bude jediná silnice druhé třídy, zbylé tři opravy jsou plánovány na vozovkách třetí třídy. Nejhorší situace je v úseku křižovatka II/403 – Malé u Brtnice, kde je stav havarijní. Odvodnění čeká cestu mezi Jedlovem a křižovatkou se silnicí II/602 z Jihlavy do Pelhřimova nebo úsek z Větrného Jeníkova do Velešova. Na čtyři úseky se dostane také na Třebíčsku. V nevyhovujícím stavu jsou silnice třetí třídy mezi Hostálkovem a Vladíkovem, z Chotěbudic do Lomů a křižovatka u Valče.

Změna okresu nebude poznat

Oprava silnice z Horních Heřmanic do Uhřínova pak propojuje okresy Třebíč a Žďár nad Sázavou. Řidiči ale po opravě změnu okresu ani nepoznají. Na Žďársku se navíc opraví také silnice z Blízkova do Dědkova a druhá etapa opravy čeká silnici druhé třídy z Ostrova nad Oslavou do Bohdalce. Silnice je v havarijním stavu, letos je třeba frézovat a vyrovnávat povrch.

V okrese Pelhřimov se opraví tři úseky silnic třetí třídy – z Myslova do Chmelné, mezi Čížkovem a Novou Cerekví a úsek Bystrá – Záběhlice na hranici s okresem Havlíčkův Brod. V tomto okrese se mohou řidiči těšit na propojení dvou již dříve opravených úseků v Horních Pasekách a nový povrch mezi Rouštany a Jilemníkem, oba úseky jsou v havarijním stavu.

Velkoplošné úpravy pak budou u silnice z Chotěboře do Ždírce, zde ale budou čerpány také dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Zde bylo ještě loni uvažováno o položení mikrokoberce, který prodlouží životnost vozovky a také zvýší bezpečnost, letos ale možná již jeho použití nebude možné.

Pístovské mokřady - jarní závod.
Na stráních pístovských mokřadů závodily terénní vozy. Celkem čtyřicet posádek

KSÚSV celou zimu sledoval stav vozovek, kromě toho začíná v těchto dnech dělat inventarizaci rozbitých silnic. V souvislosti s právě končící zimou si krajský zastupitel Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) vyžádal souhrnný materiál o letošní zimní údržbě. „Za poslední zimy jsem nezažil tak kritické připomínky občanů a integrovaného záchranného systému ke kvalitě zimní údržby,“ vysvětlil. Krajský odbor dopravy a KSÚSV se bude stížnostem věnovat.