Nevyhoví tak obci, která žádost zdůvodnila nedostatkem vlastních peněz a obavou ze staré ekologické zátěže po sklárnách. Nemovitosti patří firmě Burson Properties v likvidaci, která kdysi provozovala Jihlavské sklárny Bohemia a na jejíž majetek soud loni vyhlásil konkurz.

Hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD) v úterý novinářům řekl, že kraj nemůže vykupovat problematické nemovitosti. Kraj sám nemůže léta prodat bývalé sanatorium Buchtův kopec. „Já samozřejmě rozumím, že zastupitelstvo a pan starosta hledají všechny možnosti, ale co bychom s tím dělali," řekl hejtman k žádosti Dobronína.

Bývalá sklárna se nachází v obci s devatenácti stovkami obyvatel, podle dobronínského starosty Ivana Sehnala jde o nevyužívaný prostor. „Víme, že se tam dělalo se suříkem a s kyselinou. Předpokládáme, že v dřívější době tam nebylo s těmi materiály zacházeno tak, jak by mělo být," řekl starosta. Náklady na odkoupení nemovitostí a demolice, bez řešení případných ekologických škod, odhadl zhruba na 15 milionů korun.

Dobronínský provoz spadal pod Jihlavské sklárny Bohemia, které v roce 2006 zaměstnávaly kolem šesti set lidí. Sklářská výroba v Dobroníně skončila před deseti lety, krátce potom byla zastavena poslední sklářská pec i v jihlavské části Antonínův Důl.

Firma Burson Properties, která sklárny vlastnila od roku 2003, začala později část nemovitostí pronajímat. Tato společnost je v likvidaci a podle insolvenčního rejstříku loni na sebe podala sama insolvenční návrh. Dluhy zmíněné firmy se podle zveřejněných údajů pohybují kolem dvou set milionů korun, hodnota jejího nemovitého majetku byla podle znaleckých posudků vyčíslena na 42,5 milionu korun.