Prvním bodem dnešního jednání Zastupitelstva města Jihlavy jsou personální záležitosti rady města. 
„Za současné situace považujeme koaliční smlouvu 
za mrtvou, cítíme potřebu personálních změn," řekl primátor města Rudolf Chloupek (ČSSD). V minulém týdnu na svůj post rezignovala radní za Forum Jihlava Karolína Koubová. Pod koaliční smlouvou chybí také podpis zastupitele 
a podnikatele za Forum Jihlava Miroslava Tomance.

Podle náměstka primátora Jaroslava Vymazala však šlo rozpadu koalice zabránit. „Bylo nám naznačeno, 
že ČSSD jednalo s KDU-ČSL a s ANO o novém vedení radnice, důvodem je údajně nestabilita Fora Jihlava, ale 
i tak měla koalice většinu, tedy devatenáct hlasů. 
Forum není politická strana a otec a syn Kolářovi jsou ochotní koalici dál podporovat, navíc je zde i možnost podpory ze strany TOP 09, ale k takovému jednání nedošlo. Nebylo to kultivované, a to mě mrzí," řekl Vymazal.

NEZNÁMÉ SLOŽENÍ

„My jako ODS jsme se k něčemu zavázali a nenapadlo nás s nikým za zavřenými dveřmi jednat, měli jsme zájem koalici udržet," dodal ještě Vymazal.
Nicméně podle KDU-ČSL 
a opozičnímu hnutí ANO ještě včera odpoledne nebylo nové složení radnice vůbec zřejmé. „Nemáme jasno, máme ještě městský výbor, jsme ochotní jít dohromady se slušnými lidmi," řekl náměstek primátora Jaromír Kalina (KDU-ČSL). „Máme večer schůzku zastupitelského klubu, o definitivní verzi se budeme bavit večer," řekl včera stroze lídr opozičního hnutí ANO Radek Popelka.

Už včera odpoledne byl 
se svým odchodem z postu náměstka částečně smířen Milan Kolář. „My do ničeho už zřejmě nemůžeme zasahovat, nikdo se s námi nebaví. Budeme jenom svědky toho, na čem se domluví. Pokud by nebyli domluveni, tak jak říkají, nemohl by jim projít program, nevěřím jim. Ale je to snadné, my jsme jim odstupem paní Koubové nahráli, naše manželství zkrátka vydrželo dva roky, zkušenost to byla dobrá, 
i když rozchod nemorální," popsal své pocity Milan Kolář.

Primátor města Rudolf Chloupek bude na dnešním zastupitelstvu města navrhovat, aby se o personálních otázkách hlasovalo tajně. „Rozhodnutí zastupitelů by neměla být zatížena osobními vztahy či jejich vztahy k politickým stranám," vyjádřil se Chloupek s tím, že řešení personálních záležitostí rady má otevřít prostor pro stavbu nové koalice.

Jména na obsazení uvolněných pozic vzejdou z jednání s kluby politických stran. „Na 15. listopadu připravujeme mimořádné zastupitelstvo k otázkám vodohospodářské problematiky. Současně s tím by mohlo dojít k volbě nových radních," uvedl náměstek primátora Vratislav Výborný (ČSSD).

Jihlavskou koalici dosud tvoří ČSSD, ODS, KDU-ČSL 
a Forum Jihlava. V opozici zůstalo ANO, TOP 09 a komunisté. Pokud vznikne nová koalice složená z ČSSD, ANO a KDU-ČSL bude mít 
v zastupitelstvu města celkem dvacet hlasů.

Minulý týden Deník informoval o tom, že pět míst v radě města pro hnutí ANO má údajně vzniknout výměnou za schválení územního plánu. „Mám informace ze všech tří politických stran, které se nového koaličního jednání zúčastní. Je to dle mého názoru jednoznačně nasměrované tak, aby do svého područenství stáhli hnutí ANO," řekl zastupitel Vladimír Hink (ODS). Zúčastněné politici ale toto tvrzení odmítají.

Zasedání jihlavského zastupitelstva začne dnes odpoledne v jednu hodinu.