„Když kůrovec z jednoho stromu vylétne, tak zasáhne pět až patnáct stromů v okolí. A to třikrát během roku. Je tedy zapotřebí napadené stromy okamžitě pokácet a sanovat – odvézt daleko od lesů. Problém je, že se šíří geometrickou řadou. Není tedy přehnaná obava, že je to konec lesů u nás,“ upozornil na velký problém starosta Horního Smrčného Jaromír Křivánek.

V katastru této obce jsou kůrovcem, přesněji lýkožroutem smrkovým, zasaženy už dva tisíce kubíků dřeva. „Lýkožrout smrkový v kombinaci s lýkožroutem severským napadá smrk ztepilý v porostech nad čtyřicet let,“ dodal Křivánek.

Horní Smrčné se nachází nedaleko Brtnice, od krajského města je obec vzdálená necelých třicet kilometrů. V Jihlavě se už ohniska kůrovce v minulosti objevila. Vykácet se musely stromy na svahu mezi Starou plovárnou a sídlištěm Nad Plovárnou. „V krajském městě se prozatím kůrovec neobjevil, ale v lesích ve směru od Puklic k Lukám nad Jihlavou už je,“ informovala vedoucí odboru životního prostředí jihlavské radnice Katarína Ruschková.

Pohled na zámek Telč.
Hradozámeckou noc připravuje Telč i Náměšť
Suché borovice na jihu Třebíčsku nedaleko Rouchovan.
Na Třebíčsku hynou desetitisíce borovic. Zasychají na stojato