Chvilku po příchodu se mě květinářka ujala 
a mým prvním úkolem bylo mytí vázy na květiny. Vázy se musejí totiž pořádně umývat od nečistot čisticím prostředkem, který se pak musí důkladně vypláchnout čistou vodou, aby dále nepoškodil květiny.

Po umytí vázy jsem 
do nádoby nalil vodu a do vody nasypal výživový prášek určený pro květiny.

Jakmile jsem měl hotovo, čekal na mě balík s Alstromeriemi, které do květinářství dovezl předešlý den dodavatel. Květiny se musí po vyjmutí z balíku před použitím odlistit a seříznout. „Spousta lidí si myslí, že je uvázání květiny jednoduché, ale lidi nevidí ty věci okolo, jako je například tato práce," sdělila mi Dana Sochorová. Ta si do květin vyrábí i dekorace či ozdobné stuhy.

Mým třetím a posledním úkolem bylo vázání jednoduché květiny. Dostal jsem chryzantému a zelenou větvičku, které jsem k sobě vázal. I když to v rukou profesionálů vypadá jednoduše, dá vázání pořádně zabrat. „Já květiny vážu rovnou v ruce, ale jako začátečník si můžeš květinu položit na pult a tam ji uvázat," radila mi květinářka. Jak moje dílo dopadlo, můžete vidět na fotografii. Takováto jednoduchá vazba zabere sotva pár minut, časově náročnější bývají především svatební květiny. „Svatební kytky potřebují dost dlouhou dobu na přípravu, protože se různě tvarují. Co se týká oblíbenosti, tak stále vedou růže. Ačkoliv je růže klasická květina, je to pořád taková královna kytek a používá se opravdu hojně. Samotná příprava svatební květiny trvá zhruba jednu až dvě hodiny," dodala Dana Sochorová.

Důležitou roli u květiny nehraje velikost či cena, 
ale zajímavé zpracování. 
„Já zastávám názor, že květina nemusí být velká a nemusí být drahá, hlavní je, aby byla zajímavá.
Ačkoliv květinařina vypadá občas jednoduše, 
za zraky zákazníků se skrývá spousta práce a příprav. Pro květinařinu je potřeba hlavně kreativita, zručnost 
a samozřejmě i určitá znalost květin. Já bych rozhodně tuto práci vykonávat nemohl, a tak to raději přenechám odborníkům.

TOMÁŠ KUCEJ