Tentokrát se pracovníkům správy městských lesů se stromem manipulovalo snadněji, letošní smrk je totiž o něco menší, než byly předchozí vánoční stromy. „Šlo to dobře, protože je menší, má devět metrů.

Průměrně to bylo vždycky tak deset až jedenáct metrů, ale strom se musí zařezávat, protože se ukotvuje do zabetonované roury. Já jsem rád, že je o něco menší. Tady nahoře na náměstí hodně fouká, takže z vysokých stromů nemám radost. Pohybuje se zde hodně lidí a kdyby praskl… vždyť jsou Vánoce, tak stačí i menší," zasmál se vedoucí střediska zeleně Správy městských lesů Jihlava Petr Kolář.

Letošní jihlavský vánoční strom rostl na sídlišti Demlova u panelového domu číslo osmnáct. „Už tam vadil.

Větve mlátily do oken a do nové fasády, stejně by musel být odstraněn, navíc stál na kanále. Jedná se o stromy, které byly vysazované při akcích Zet," přiblížil Kolář s tím, že tento strom byl jako vánoční vybrán už před dvěma lety. „Takže čekal, až přijde jeho chvíle," usmál se vedoucí střediska zeleně s tím, že plusem letošního stromu je také to, že není rozežraný od kůrovce. „Poslední roky bylo přes léto sucho, takže stromy zasychají a nemají tolik vláhy. Na stromech se podepsal také brouk, hlavně kolem průtahu jsou stromy napadené," dodal vedoucí střediska zeleně.

Po pokácení devítimetrový smrk ze sídliště Demlova putoval na přepravní soupravě za doprovodu policie rovnou na náměstí. Tady ho pracovníci správy městských lesů usadili do vybetonované roury v horní části náměstí. „Ukotvování probíhá tak, že jeřáb strom zvedne a pak ho jednoduše do roury posadí. Nakonec se musí zakolíkovat," informoval Petr Kolář.

Strom pak ozdobili pracovníci Služeb města Jihlavy. „Na strom se zavěsilo jednatřicet kusů převážně bíložlutých světelných řetězů v celkové délce 620 metrů. Nově služby zakoupily dalších osm kusů LED řetězů v délce 160 metrů," řekl mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek.

Jihlavský vánoční strom se slavnostně rozsvítí společně s vánoční výzdobou a vesničkou tuto první adventní neděli, a to ve tři čtvrtě na pět. Součástí rozsvícení vánoční výzdoby města bude i Velký adventní jarmark na Masarykově náměstí. Pro návštěvníky zde bude připravený bohatý kulturní program. Celou akci zahájí v deset hodin promenádní koncert dechové hudby Vysočinka.