Muž, který byl vždy znám tím, že peníze pro něj nejsou problém, není dál schopný splácet několikamilionovou hypotéku na dům. Peníze mu docházejí, protože je nucený mimo jiné investovat statisíce korun do drahých právníků i znaleckých posudků kvůli snaze očistit své jméno v souvislosti s obviněním ze zmanipulování zakázky na nákup sypačů Iveco pro krajské silničáře v roce 2009.

Problém s penězi se mu přesto podařilo před časem částečně vyřešit. Celou hypotéku za něj totiž zaplatil zatím neznámý mecenáš. Problém je v tom, že Libor Joukl jakožto veřejně činná osoba zatím tají jméno dárce i výši případných úroků. Takže vysvětlení politika rázem vzbuzuje mnohem více otázek, než uspokojivých odpovědí. „Výše úroků půjčky je podobná jako v bance," řekl Joukl Deníku bez dalších podrobností. Nové okolnosti kolem financí hejtmanova náměstka pro dopravu jako první zveřejnil deník Dnes.

Listu Joukl řekl, že se s problémy jednou svěřil svému dlouholetému známému. Postěžoval si na drahé právníky a splácení hypotéky. Podnikatel mu prý nabídl pomoc a Joukl souhlasil. Podnikatel pak peníze poslal přímo do banky. Joukl deníku Dnes řekl, že šlo o osobní půjčku 7,2 milionu korun.

Přestože Joukl zatím odmítá jméno štědrého podnikatele zveřejnit, nevylučuje, že se tak nakonec stane. Údajný věřitel je na to prý připravený, protože peníze nabyl legálně. Pro deník Dnes Joukl muže popsal jako podnikatele, který má nějakou tu zbytečnou korunu. Dokonce by dokázal půjčit komukoli jinému, kdo by potřeboval, není z Vysočiny ani nepodniká v ničem, co by souviselo s Vysočinou. Joukl se také domnívá, že nikdy nedostal žádnou zakázku od státu a není členem žádné politické strany.

Náměstek o půjčce a doplacení hypotéky neinformoval ani své kolegy ve straně. Podle něj jde o jeho soukromou věc, kterou odděluje od politiky.

„Nepřipadá mi to jako standardní jednání politika. Na druhou stranu jeho povinností není zveřejnění věřitele. Samozřejmě pro celkovou důvěryhodnost politika by bylo lepší, kdyby vyložil všechny karty na stůl," řekla Deníku Ekaterina Chalkina z organizace Transparency International.

Současné dění kolem náměstka Joukla připomíná kauzu bývalého a již zesnulého premiéra Stanislava Grosse (ČSSD), kterému se vymstilo nejasné financování bytu za 4,3 milionu korun v Praze. Gross tehdy mimo jiné tvrdil, že mu peníze půjčil strýček z Jihlavy.

Pokud bude Joukl zveřejnění jména věřitele i nadále odmítat či oddalovat, nahrává to dalším spekulacím, kde peníze na doplacení hypotéky vzal. Ve hře je totiž i možnost, že žádný podnikatel neexistuje a Joukl hypotéku doplatil z vlastních peněz.

Libor Joukl také tvrdí, že peníze začne údajnému věřiteli splácet, až bude v lepší finanční kondici. Jenže politik může mít zanedlouho ještě hlouběji do kapsy než dnes. Jihlavský soudce Zdeněk Chalupa sice před nedávnem rozhodl o zastavení trestního stíhání v kauze sypačů, Joukl ani spoluobviněný šéf vysočinských silničářů Jan Míka ale ještě vyhráno nemají. Pokud totiž krajský soud vyhoví stížnosti okresního státního zástupce Kamila Špeldy proti zastavení trestního stíhání a kauza nakonec skončí před soudem, bude muset Joukl dál platit drahé právníky. Kauza se nakonec může táhnout měsíce i roky, než padne pravomocný verdikt. To může být pro Libora Joukla, který už v nadcházejících volbách kandidovat nebude, doslova likvidační. Jeho měsíční plat nyní činí 73 tisíc korun. Dalších zhruba dvě stě tisíc si ročně vydělá za vedlejší funkce.

Ať už bude rozsudek jakýkoli, náklady na právníky nakonec mohou Joukla vyjít na miliony korun. V případě, že kauzu vyhraje a bude očištěn, dostane část nákladů zpět, pokud ale prohraje, nedostane nic.

Navíc mu reálně hrozí, že bude čelit žalobě o náhradu škody kvůli sypačům, kterou podle policie způsobil Kraji Vysočina.

Sociálnědemokratické vedení kraje sice stále stojí za Jouklem a tvrdí, že kraji žádná škoda nevznikla, to se však může po podzimních krajských volbách změnit. Pokud se totiž kraj s nárokem na náhradu škody nepřipojí v hlavním líčení, může později ještě využít občanskoprávní cestu. Policie škodu odhadla na třiatřicet milionů korun.