Hody připravují v obci hlavně místní sokolové. „Hlavním pořadatelem je Sokol Martínkov a pod něj spadající kulturní tělesa, tedy folklorní soubory Džbánek, Džbáneček a Martínek a pěvecký sbor Jordán,“ řekl starosta tělovýchovné jednoty Sokol v Martínkově Josef Pléha.

Program hodů startuje v pátek. „Akce začíná v pátek 10. srpna vernisáží tradiční pouťové výstavy a stavěním hodové máje. Letošními tématy výstavy je 130. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů v Martínkově, osmičkové výročí republiky a výročí Václava Kosmáka, což byl martínkovský rodák, spisovatel a Kukátkář,“ popsal Josef Pléha. Vernisáž výstavy začne v 17 hodin, od 18 hodin bude hlavní pozornost věnována stavění máje a od 20 hodin začne v parku na návsi posezení u cimbálu. V případě nepříznivého počasí se posezení přesune do sokolovny.

Václav Neckář a skupina Bacily
Hrotovická pouť láká na koncert Václava Neckáře

V sobotu je jako první v programu pouťový koncert sboru Jordán, který rozezní od 14:30 hodin kostel Navštívení Panny Marie. V 17 hodin proběhne tradiční vyzývání stárek a od 20 hodin bude následovat pouťová taneční zábava v sokolovně s tradičním krojovaným předtančením.

Hlavním dnem hodů je neděle. O půl desáté začne slavnostní mše svatá. „Ve 12.00 vychází průvod obcí, od 16.00 je hlavní program, a to vystoupení místních souborů Džbánek a Martínek a jejich hostů pod májí,“ sdělil Pléha. V pořadí šestatřicáté hody v Martínkově zakončí od 20 hodin posezení u cimbálu v sokolovně. 

Ivana Říhová

Aktuální situace z počátku 30. týdne 2018.
Čtyři obce si na nové mostky počkají. Firma stavby opouští