Karolína jako památku 
na první školní den dostala velký kufr, knížku a také medaili na krk. „Dneska se mi to moc líbilo, největší radost mám z těch dárků, nejvíc se mi líbí hrníček. Ten je moc hezký. Do první třídy se těším, ale moc nevím, co mě čeká, tak to ještě uvidíme," řekla po přivítání s premiérem Karolína Kovačíková.

Do první třídy na Základní školu Demlova letos nastoupí devadesát nových školáků. „Přeji dětem i rodičům, aby to zvládli. Vím, že je to velký stres. Můj syn šel do první třídy v loňském roce a nebylo to úplně jednoduché. Nějakou dobu mu trvalo, než se rozkoukal. Chci prvňáčkům říci, aby se dívali otevřenýma očima, protože se dozví strašné množství informací," řekl směrem k prvňáčkům premiér vlády Bohuslav Sobotka.

Včera do lavic v celém Kraji Vysočina usedlo téměř pětašedesát tisíc žáků. 
„Z krajských statistik vyplývá, že na středních školách na území Kraje Vysočina bude studovat 20 150 žáků, 
z toho v prvních ročnících přibližně 5 350. Pravidelná docházka na základních školách letos čeká celkem 
44 750 žáků, z toho v prvních třídách prožije deset školních měsíců 5 438 žáků," uvedla podrobná čísla pro celý kraj mluvčí vysočinského krajského úřadu Jitka Svatošová.

Do sedmé třídy na jihlavskou Základní školu Rošického se těšila i Tereza Piklová. „I když učení není taková zábava, do školy se těším, a to hlavně na spolužáky, ve škole mám dobré kamarády. Také se zase těším na plavání, ale na to ranní moc ne," usmála se Tereza.

Některé děti, například 
ty v jihlavské Základní škole Křížová, se budou muset první týden školy spokojit 
s omezeným provozem. Škola totiž prošla rekonstrukcí a některé stavební práce nejsou doposud hotovy. Kvůli opožděné výrobě oken se tak stavební práce protáhnou a částečně omezí i vyučování. „S výukou jsme začali, ale při ní se budou ještě vyměňovat okna 
v části budovy směrem 
do hřiště," uvedla ředitelka školy v Křížové ulici Jana Nováková Hotařová.