Fronty turistů i cyklistů se od časného rána tvořily v areálu fotbalového stadionu před přihlašovacími místy na některou z různě dlouhých tras. Pěšáci mohli v krásném letním dnu vyrazit na výšlap dlouhý od sedmi a půl do padesáti kilometrů.

„Když jsme začínali, tak jsme měli jen dvě trasy, padesátku a pětadvacítku. Pak jsme přidávali další a další pro pěšáky, a potom také pro cyklisty,“ připomněl vývoj, kterým pochod prošel, Josef Fiala. Novinku pořadatelé připravili i letos. Poprvé zařadili do programu speciální trasu pro maminky s kočárky.

Britská velvyslankyně Jan Thompson.
Vysočina má turistům opravdu co nabídnout, říká Jan Thompson

Pro fajnšmekry pak byly nachystány padesátikilometrové trasy dokonce hned dvě – noční a denní. „Noční padesátku šlo v pátek večer třicet dva lidí. Šest z nich se vydalo na stejnou porci kilometrů i v sobotu ve dne,“ řekl Josef Fiala.

Cyklisté si mohli vybrat tratě v délce od pětadvaceti do sta kilometrů, anebo speciální pětašedesátikilometrovou trasu pro horská kola. Pětadvacetikilometrový okruhu obkroužila žena, která vynechala jen dvě Měřínské padesátky.

„První dva roky jsem nešla. Od třetího ročníku jsem ale nechyběla ani jednou,“ usmála se Dana Chaloupková z Měřína. Kratší cyklistický okruh si letos vybrala proto, že jela v rodinném kruhu, ve kterém nechyběly děti. „Turistika i cykloturistika tmelí naší rodinu,“ prohlásila členka měřínského turistického oddílu.

Měřínská padesátka je nejstarší pochod, který se koná v okrese Žďár nad Sázavou. „V Kraji Vysočina nás předběhli jen kolegové v Havlíčkově Brodě,“ podotkl Josef Fiala. Věhlas Měřínské padesátky ale daleko přesahuje hranice kraje.

Účastníky si v Měříně hýčkají. Každý dostal gulášovou polévku a drobné občerstvení na kontrolních bodech na trasách. Klub českých turistů vydal pro 46. ročník Měřínské padesátky speciální dřevěnou turistickou známku. „Turistika se ale hlavně musí dělat srdíčkem,“ prozradil recept měřínského úspěchu Fiala.

Řidič kamionu Ladislav Dvořáček dostal ocenění za výjimečný výkon - tři miliony kilometrů bez nehody.
Tři miliony kilometrů bez nehody najezdil s kamionem Ladislav Dvořáček

Zájem veřejnosti o akci měřínské turisty velice těší. „Hodně je to vždy o počasí. Když prší, přijde i méně než dvě stě lidí. Ale to se nedá nic dělat, takový je úděl pořadatelů turistických pochodů. Jednou vám počasí přeje, jindy se k vám obrátí zády,“ nechal se slyšet předseda turistického oddílu Josef Fiala.

Při velkém počtu zúčastněných lidí je organizace vyhlášené turistické akce hodně náročná. „V oddílu je nás přes sto. Kdo má ruce a nohy, tak pomáhá,“ připomenul Fiala. „Rádi vidíme na startu známé tváře. Ale snažíme se i o to, abychom přitáhli mladé, aby se i oni začali turistice věnovat. Jsme rádi za každého nováčka a vítáme ho s otevřenou náručí,“ dodal Josef Fiala. Na startu Měřínské padesátky tak letos přivítali dvouměsíční miminko, ale i turisty, kterým už bylo osmdesát let.