Přesněji řečeno dopravu ve školním roce během všedních dnů nebude platit skupina dětí do patnácti let včetně doprovodu osoby starší osmnácti let.

Zmíněné bezplatné jízdné bude pro školáky i předškoláky platit v časech od 7 do 17 hodin. „Městskou hromadnou dopravu naši žáci v rámci školy zatím nevyužili. Za tuto službu se nám totiž asi hlavně nechtělo dávat peníze. Nápad města zavést bezplatné jízdné pro skupinu dětí ale rozhodně vítám," řekl nadšeně ředitel základní školy Na Pražské Luděk Charouzek.

Prozradil také, že tuto bezplatnou službu bude jejich škola ráda využívat. „Pokud nám to půjde skloubit časově, tak by děti s našimi pedagogy hromadnou dopravu využívali především k přepravě do pelhřimovského bazénu a na zimní stadion. Na ostatní akce do centra budou chodit žáci, tak jako doposud, pěšky. Zas tolik je rozmazlovat nechceme," dodal Luděk Charouzek.

Tuto novinku ohledně bezplatné dopravy po městě vítá i ředitelka pelhřimovské Základní školy Osvobození Vladimíra Madronová. „Městskou hromadnou dopravu využívají především žáci třetího a čtvrtého ročníku k tomu, aby se dostali na plavání do místního bazénu. Pokud ale tato přeprava bude nově bezplatná, tak budeme moc rádi. Každá koruna dobrá," řekla Vladimíra Madronová.

Záležet prý také hodně bude na tom, jak jednotlivé spoje budou na akce školy navazovat. „Pokud se nám to bude hodit a časově vycházet, městskou hromadnou dopravu budeme rádi využívat i k přepravě na jiné akce než pouze do bazénu. Řekla bych, že ji uvítáme především při nepříznivém počasí," přemítala Madronová.

Vzniklé náklady budou následně účtovány městu Pelhřimov. „Především jde o usnadnění užívání MHD při dopravě na plavání, exkurze, sportovní hodiny na sportovišti a jiné podobné akce. Přínosem by mohlo být opět větší využití MHD a nezanedbatelný efekt propagace užívání MHD mezi mládeží," sdělil místostarosta Pelhřimova Ladislav Med.

Zodpovědný pedagogický pracovník se ale při využití této služby vždy musí řidiči prokázat platným seznamem žáků a potvrzením od ředitele příslušného školského zařízení.

Další novinka, která začne platit 1. září, se týká především seniorů. Jedná se o snížení věkové hranice pro přepravu seniorů zdarma, a to ze současných 75 let na 70 let.

Nákladově se bude jednat o změnu, která bude pro město znamenat snížení tržeb odhadem o jednotky tisíc ročně. Přínosem by mohlo být, kromě jiného, větší využití MHD v méně exponovaných časech.

Bezplatně se městskou hromadnou dopravou v Pelhřimově dále přepravují kupříkladu držitelé průkazu zvlášť tělesně postižený (ZTP) a zvlášť tělesně postižený s průvodcem (ZTP/P) včetně prostředků zdravotnické techniky, držitelé průkazu, vydaného Českým svazem bojovníků za svobodu, a mimo jiné také dárci krve.