„Je to o měsíc dříve, než je u nás jinak obvyklé. Ale máme nyní spoustu zájemců. Téměř denně mi někdo volá a má zájem o prohlídku. Měli jsme tu v poslední době už i několik autobusových zájezdů,“ popsala Marie Roháčková.

Měsíčně se podle jednoho z provozovatelů minipivovaru Revolta Davida Dvořáka vyrobí na čtyři tisíce litrů zlatavého moku, z toho nejvíce právě „jedenáctky“ Revolta.
Žďárská Revolta vyváží pivo třeba i do Karibiku a na Kubu

Velký nápor návštěvníků podle ní nastal po odvysílání dalšího dílu pořadu České televize Toulavá kamera. Ten divákům letos v březnu představil právě bobrovské muzeum. Díky odvysílání má navíc nyní Marie Roháčkové plné ruce práce – lidé jí totiž posílají panenky z celé republiky. „Chtěla bych všem dárcům opravdu moc poděkovat. Sešly se mi tu překrásné panenky i vybavení do interiéru muzea, některé i velmi cenné. Lidé mi věci vozí a posílají klidně i ze Šumavy, Krkonoš, od Prahy a podobně. Byla jsem ze všech těch darů úplně dojatá, pobrečela jsem si,“ nechala se slyšet Marie Roháčková. Některé nové historické exponáty si budou moci prohlédnout i návštěvníci, kteří po zahájení sezony do muzea zamíří.

Kromě samotných panenek bude k vidění třeba i kredenc z období první republiky, historický dětský kočárek nebo kufříky s oblečením pro panenky. Jelikož panenek ve výstavních prostorách staré školy neustále přibývá, musela je Marie Roháčková před hlavní sezonou kompletně přeskládat. „Všechny jsem je poctivě vyndala z regálů, oprášila, upravila, načesala, znovu jim vybrala nějaké vhodné místo. Někteří se diví, že takovou panenku ještě neviděli, přitom jsem ji dala jenom někam jinam. Věnovala jsem se tomu v podstatě celou zimu,“ popsala vitální sběratelka přípravy na jarní otevření muzea i na zmiňované natáčení Toulavé kamery.

Muzeum v Bobrové je od 29. dubna otevřeno o nedělích a státních svátcích vždy od čtrnácti do sedmnácti hodin. 1. července, kdy se koná ve vesnici tradiční pouť, je pak přístupné už od desáté dopolední do sedmnácté hodiny. Zájemci o prohlídku mohou ale navštívit ráj panenek i v jiné dny, ovšem až po domluvě na telefonním čísle 721 064 688. Vstupné do muzea je dobrovolné. Budova staré školy, kde mají stovky panenek svůj domov, stojí na návsi u kostela svatého Petra a Pavla.

Ilustrační foto.
Na festivalu se představí přes dvě desítky vinařů