„Měli jsme jeden případ prokázané otravy houbami. Dědeček s babičkou a jejich vnučka museli být hospitalizováni v nemocnici. Pán skončil na ARO, paní na interně a vnučka na dětském oddělení," informoval mluvčí novoměstské nemocnice Roman Kratochvíl.

V srpnu byla v nemocnici hospitalizována žena s podezřením na otravu houbami, byl jí proveden výplach žaludku.

„Minulý týden na urgentním příjmu ošetřili ženu, která přišla s bolestmi žaludku, ale vzhledem k tomu, že to bylo již po čtyřiceti osmi hodinách po konzumaci hub, nemusel být ani provedený výplach žaludku. Není tedy jisté, zda šlo o otravu houbami, nebo pouze o jinou dietní chybu," sdělil mluvčí novoměstské nemocnice Roman Kratochvíl.

Závažných otrav z hub je letos v rámci celé republiky jenom do konce září více než jindy za celý rok. „Léčbu antidotem, tedy protijedem, po požití smrtelně jedovaté muchomůrky zelené loni potřebovalo pět pacientů, rok předtím dva. Letos jsme vydávali antidotum již pro deset pacientů," uvedl vedoucí lékař pražského toxikologického informačního střediska s celostátní působností Sergey Zakharov.

První problémy se po požití uvedené muchomůrky zelené objevují po dvanácti až čtyřiadvaceti hodinách. Čím delší je prodlení, tím se zvyšuje riziko úmrtí vlivem jaterního selhání. Záleží i na odolnosti postiženého a množství požitých hub.

Při podezření na otravu je nutné ihned volat lékaře, či postiženého rychle dopravit do nemocnice. Dobré je s sebou vzít vzorek požitých hub. Jejich zbytky umožní rychlejší zjištění, co vlastně houbař zkonzumoval.

Naše nejjedovatější houba muchomůrka zelená se ale vyskytuje především v nižších nadmořských výškách, zhruba do 500 metrů nad mořem, a na Žďársku je k nalezení spíše zřídka.

Otravy ale vždy nemusí být výhradně z jedovatých hub. Potíže mohou nastat i po konzumaci přemrzlých, starších, nahnilých, zapařených i špatně uskladněných hub. Ty bývají napadené různými mikroorganismy. „Několikrát přemrzlé houby, když teď už u nás na Vysočině začaly první ranní mrazíky, bych sbírat nedoporučoval. Za riziko zdravotních potíží to opravdu nestojí," upozornil mykolog Jan Špinar z Nového Města na Moravě.