„Snažíme se ukázat, že nejsme pouze lovci. Myslivost má také svou duševní stránku, kterou jsme si dnes oslavou svatého Huberta připomněli. Mše je tak pro všechny, nejen pro věřící,“ uvedl předseda Okresního mysliveckého sdružení v Jihlavě Josef Prokeš.

Bohuslužbu sloužil novoříšský opat Marian Rudolf Kosík, který v kázání zmínil důležitost ochrany přírody. „Zodpovědnost je na každém z nás a zejména pak na myslivcích, kteří se o životní prostředí starají každý den,“ zdůraznil Kosík. Mši předcházel krátký koncert trubačů z Liščího vršku a Vochoze s doprovodem pěveckého sboru Zhoř. Kostel byl tak už půl hodiny před začátkem bohoslužby úplně plný.

Vojtěch Venkrbec, Třešť, 17. října 2017, 49 cm, 3 490 g
Podívejte se na další miminka a hlasujte v anketě

Pořádající myslivci interiér slavnostně vyzdobili. Na menším oltáři odpočívala majestátní trofej jelena desateráka, nad kterým visel kříž, tyto symboly připomínaly znak patrona všech lesníků svatého Huberta. Ten kromě lovců drží stráž také nad řezníky, soustružníky či matematiky, jak po mši upozornil jeden ze členů mysliveckého spolku při vyprávění o světcově životě.

Celá mše byla oslavou myslivosti, a také připomínkou tradic a zvyklostí, které se díky své výjimečnosti dostaly na seznam českého nehmotného kulturního dědictví. Akci každoročně pořádá jihlavské okresní myslivecké sdružení. „Kromě toho stojíme také za mistrovstvím ohařů nebo zkouškami loveckých psů. Pro veřejnost pořádáme přednášky, výstavy či testy, pokud má někdo zájem vstoupit do našeho cechu,“ vyjmenoval Prokeš.

Podle něj je myslivost zajímavá činnost, která ale vyžaduje odborné znalosti. „Než se člověk stane myslivcem, musí absolvovat kurz, a poté roční praxi, kde se naučí praktickým věcem. Teprve potom skládá zkoušky,“ objasnil Prokeš. Hlavní činností je kromě ochrany zvěře také péče o přírodu tak, aby vydržela i pro další generace.

Vystoupení kapely Čechomor.
Jediný vánoční koncert na Vysočině odehraje skupina Čechomor v Jihlavě

Do Nové Říše zavítali také zástupci Řádu svatého Huberta, který byl založen v sedmnáctém století. „Scházíme se na různých mysliveckých akcích, jako jsou společné naháňky nebo hony na drobnou zvěř. Dnes jsme přijeli uctít památku našeho patrona,“ podotkl Zdeněk Leština z Řádu svatého Huberta.