Pětapadesátiletý podnikatel Miloš Vostrý se pohybuje ve světě piv už dvacet let. V Jihlavě mimo jiné provozuje bar a pivnici. Nyní se rozhodl, že chce ve svých podnicích točit vlastní pivo. Před časem se domluvil s několika kamarády z branže a už zítra na Březinkách v Jihlavě představí novou značku piva Horác. V Chlumu na pomezí Jihlavska a Třebíčska si z bývalého servisu na kamiony vybudovali Horácký pivovar.

„Před třemi lety jsem v pivovarnictví skončil. Asi před rokem a půl jsem si ale říkal, že by nebylo marné se do pivovarnictví vrátit. Napadlo mě, že když už provozujeme pivnici a bar, tak bychom si k velkým pivům mohli přibrat nějakou menší značku. A proč ne rovnou vlastní," popsal zrod nové značky piva Horác Vostrý. S tímto nápadem objel několik svých známých, které poznal v době, kdy pracoval ve velkých pivovarech. Nápad je nadchl, a tak si na to plácli.

Prostory bývalého servisu v Chlumu začali přebudovávat na malý pivovar. „Nechtěli jsme jít nikam do nájmu. Proto jsme to udělali v objektu jednoho mého kolegy. Od srpna loňského roku jsme bývalý servis zrekonstruovali natolik, aby vyhovoval požadavkům hygieny. Poté jsme ho naplnili potřebnou technologií," vysvětlil Vostrý výběr místa, kde se pivo Horác vaří.

Vánoční speciál

Hořké pivo plzeňského typu pod značkou Horác uvařil sládek Jan Holan. Horác se vaří ze dvou českých sladů a tří českých chmelů pěstovaných na Žatecku. „Výsledkem je hořkost, výrazná barva a plná chuť, tedy vlastnosti, které maximálně vychází vstříc chuti našich pivařů. V nabídce bude Horácká dvanáctka – filtrovaná, nefiltrovaná i polotmavá a také Horácká desítka. V předvánočním období přijde na trh i silnější pivní speciál," přiblížil další informace Vostrý.

První várka piva právě dozrává v ležáckých tancích. Předpokládaná roční kapacita je 10 tisíc hektolitrů a téměř kompletně se bude stáčet do sudů. „Nepředpokládám, že bychom letos kapacitu naplnili. Máme čtvrtý měsíc, takže to odhaduji letos na čtyřicet procent. A příští rok uvidíme," doplnil byznysmen.

Na pivovaru participují kromě Vostrého ještě čtyři provozovatelé restaurací na Vysočině. V těchto provozovnách také lidé pivo Horác najdou na čepu. Těšit se na něj mohou pivaři především v restauracích na Jihlavsku a Třebíčsku. „Uvažujeme také o tom, že dvě až tři procenta budeme stáčet do pet lahví a prodávat do speciálních obchodů, které nabízí celou škálu pivních značek," podotkl Vostrý.

A jak vznikal název pro nové pivo? To byl podle jednatele pivovaru ten největší oříšek. Původně padala celá řada návrhů, dokonce šlo i různé varianty jmen spoluzakladatelů, ale nic z toho nebylo dostatečně přitažlivé. „Chtěli jsme, aby ten název vypovídal o tom, že jde o pivo z Vysočiny. Jednoho krásného dne jsem šel kolem Horáckého zimního stadionu v Jihlavě, zrovna to bylo v době úmrtí pana Holíka,
a tam mě to napadlo. Horácký zimní stadion je pojem, tak proč by se tak nemohlo jmenovat naše pivo," popsal zrod názvu Vostrý.

Nový Horác se lidem představí už zítra od 15 hodin v obchodním centru na Březinkách. V rámci charitativní akce zde budou hrát čtyři bigbítové kapely.