Motoristé zvyklí jezdit rychleji, než jim velí zákony a dopravní značení, si budou muset na D1 dávat větší pozor. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) totiž hodlá ve zúžených úsecích, kde probíhá modernizace, měřit, zda tam náhodou nejezdí moc riskantně. Nezbedným řidičům pak budou hrozit postihy.

Dálnice v ČR - Ilustrační foto.
ČERNÁ A BÍLÁ: Měla by se povolit stočtyřicítka na dálnici?

Ředitelství už vypsalo zakázku na firmu, která radary a měření zajistí, odhadovaná hodnota je 1,8 milionu korun. Půjde o úsekové měření, radary zachytí auto na začátku omezení a po výjezdu a spočítají jeho průměrnou rychlost. Pokud dojde k překročení, výsledky dostane policie. Přestupky pak řeší místně příslušné obce s rozšířenou působností.

ŘSD měří rychlost během modernizace několik posledních let opakovaně. „Důvodem je zvýšení bezpečnosti řidičů, našich zaměstnanců a pracovníků, kdy je třeba v rámci stavby dodržovat sníženou rychlost 80 km za hodinu,“ říká mluvčí ŘSD Jan Studecký. Kde úsekové měření bude probíhat, ale zatím nebylo rozhodnuto.

Konec přestávky

Mnohé ale lze poznat z toho, kde všude se cesta opravuje. Práce na modernizaci D1 už totiž po zimní přestávce začaly. „Z hlediska modernizace D1 nás v letech 2019 a 2020 čekají nejsilnější sezony,“ uvedl generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Ilustrační foto.
Začala stavba dalších 12 kilometrů dálnice D35. Dokončena má být v roce 2022

Už na začátku března začali stavaři s modernizací úseku Soutice–Lekt, po zimní přestávce se dělníci vrátili i na úsek Mirošovice–Hvěz-donice. Postupně se má začít také se stavbou úseků Koberovice–Humpolec , Velký Beranov – Měřín, Velké Meziříčí západ – Velké Meziříčí východ a Devět Křížů – Ostrovačice.

Celkem se tak má letos pracovat na 71 kilometrech dálnice, 90 kilometrů už je hotových. Celá modernizace má být hotová do konce roku 2021. Nejproblematičtější kapitolou zůstává čtrnáctikilometrový úsek Humpolec – Větrný Jeníkov, odkud se v prosinci kvůli nečinnosti poroučelo konsorcium s českou firmou Geosan. „Čekáme, až znalec dokončí zkoumání stavu úseku,“ doplnil Kroupa Pak se vypíše soutěž na nového zhotovitele.

Dálnice v ČR - Ilustrační foto.
Konec jízdy v protisměru. Na nejrizikovějších úsecích dálnic se objeví značky