Turisté na Javořici chodí z nejrůznějších koutů Jihlavska, Pelhřimovska i Jindřichohradecka, čas startu je libovolný. V cíli je pořadatelé čekají mezi dvanáctou a patnáctou hodinou.

„Výstup bude mít tradiční průběh. Hlavní trasa vede ze Studené, odkud se vyráží v deset hodin. Okolo půl jedné nás na vrcholu čeká tradiční novoroční přípitek. Mezi těmi, kteří se na Javořici vydají, bude i Antonín Fučík ze Studené, který vše vymyslel,“ sdělil za organizátory Vladimír Mazal z Klubu českých turistů Telč. A doplnil, že v cíli opět připravili občerstvení i prodej Studenských knoflíků a Novoročních čtyřlístků, které pomohou dobré věci.

První silvestrovský výstup se konal před jednadvaceti lety, účastníky prvních ročníků by se dalo spočítat na prstech obou rukou. Jejich počet ale postupně narůstal, z desítek a stovek se staly tisíce. Silvestrovský výstup na Javořici připomíná spisovatelku Vlastu Javořickou. Autorka románů a povídek z venkova se narodila v nedaleké Studené v roce 1890.

Vysoká škola polytechnická Jihlava.
Zájemci o studium na vysoké škole se mohou hlásit

S nejvyšším vrcholem v kraji je aktuálně spojena i další sportovní akce, totiž druhý ročník závodu Javořice 365, kdy lidé usilují o co nejvyšší počet výstupů do nadmořské výšky 837 metrů v průběhu celého kalendářního roku. Pokračovat se bude i v roce 2019, kdy ale soutěž dozná výrazných změn.

„Zatímco první ročník si loni nenechalo ujít asi dvě stě aktivních sportovců, letos je jich něco málo přes stovku. Chápeme, že stoupat pouze na Javořici časem omrzí. Příští rok se tedy bude vedle Javořice zdolávat ještě Čeřínek, Křemešník a Lísek u Počátek. Lidé tak mohou zvládnout všechna tato místa najednou, nebo si to mohou různě nakombinovat,“ popsal zásadní změnu Pavel Komín ze sportovního oddílu VHT Počátky, který má akci pod palcem. Více informací zájemci naleznou na webu www.nakopce365.cz.