Akce s názvem Pojďte s námi nahoru na horu startuje v sobotu 15. dubna v osm hodin ráno od Úřadu městyse Mrákotín. Jde o první díl seriálu s názvem Koruna Česka. Během letoška mohou lidé postupně vystoupat na všech čtrnáct vrcholů nejvyšších tuzemských pohoří a dále na kopce, které jsou nějak významně spjaté s českou historií. Bonusem bude prvomájový výstup na pražský Petřín.

Organizátoři si uvědomují, že nejpopulárnějším výstupem na Javořici je už tradiční silvestrovský výšlap, kterého se každoročně zúčastní přes pět tisíc lidí ze širokého okolí.

„Počtem asi tuto akci nepřekonáme, ale přítomnost olympijského vítěze z Ria, judisty Lukáše Krpálka, by mohla na start úvodního výšlapu celého seriálu spoustu pohybu chtivých zájemců určitě přilákat," řekl Miroslav Augustin, ředitel seriálu. Nejlepší český sportovec loňského roku si nevybral Javořici náhodou, je rodákem z nedaleké Jihlavy. Na trať se mohou lidé vydat z náměstí v Mrákotíně v sobotu dopoledne kdykoliv mezi osmou a jedenáctou hodinou.

„Akci chceme pojmout v retro stylu. Registrovaní účastníci objeví ve svých baťůžcích papírový sáček se svačinou, která byla tak typická pro nejrůznější turistické výlety v padesátých až osmdesátých letech minulého století. K dokonalosti budou pamětníkům chybět jen vařené vajíčko ve skořápce a jablko," dodal Augustin.

SBĚRATELSKÉ ODZNAKY

Každý z registrovaných účastníků obdrží rovněž odznak Koruna Česka – Javořice. Speciální odznak bude vyroben ke každé akci seriálu, celá kolekce bude obsahovat šestnáct sběratelsky zajímavých kousků. Každý, kdo v rámci celého seriálu Koruna Česka aneb Nahoru na horu vyšlape alespoň na sedm vrcholů, nebo zdolá 8848 výškových metrů, bude zařazen do slosování o zájezd na zimní olympijské hry 2018 v Koreji. „A proč 848 metrů? Protože to je výška nejvyšší hory světa. Tolik měří Mount Everest," připomněl Augustin.

Registrace je možná na webových stránkách akce do zítřka do 10 hodin. Dospělí zaplatí sto korun, v ceně je retro batůžek s dárky. Startovné pro děti je padesát korun. Při registraci na místě bude cena vyšší.