Chráněnou památkou je také například bývalá židovská synagoga v ulici V uličkách jihozápadně od Sušilova náměstí, kterou dnes využívá Českobratrská církev evangelická.

Budova Záložny působí kvůli omezením opuštěně.
Kultura v Rousínově: v plánu jsou už akce na léto, těší se na nový kulturní dům

Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Zdroj: DeníkSamotné město se v současnosti rozvíjí navzdory krizi. „Snažíme se o postupnou modernizaci nebo alespoň projekční přípravu revitalizace městských budov, kterými jsou školy, školky, základní umělecká škola, stará pošta, kulturní centrum Záložna nebo budovy bývalých obecních škol v místních částech,“ komentoval rousínovský starosta Jiří Lukášek.

Rousínov
První písemná zmínka: 1222
Počet obyvatel: 5 700

Kámen zmizelých Viktora Oppenheimera.Kámen zmizelých Viktora Oppenheimera.Zdroj: Wikimedia Comons/Christian MichelidesRodák: Viktor Oppenheimer

Narodil se roku 1877 v Rousínově, zemřel v říjnu 1942 ve Varšavě. Byl grafikem, malířem, medailérem a architektem. Přednášel o umění nejen v Brně, ale i v Olomouci nebo Moravské Ostravě. Vystavoval nejen v tuzemsku, ale i v sousedním Německu. Ve své tvorbě se orientoval zejména na reliéfy a v roce 1936 vystavoval například bustu Tomáše Garrigua Masaryka. Jeho díla má ve svých sbírkách i Moravská galerie v Brně. Zahynul za druhé světové války.

Tip na výlet

Židovský hřbitov.Židovský hřbitov.Zdroj: Deník/Jakub DostálŽidovská čtvrť v Rousínově

Přímo v Rousínově, od městského úřadu na Sušilově náměstí, se mohou lidé vypravit do dávné židovské minulosti. Průchod mezi domy u čísla 46 zavede výletníky do židobské čtvrti s charakteristickými nízkými domky. Ulicí Trávníky dojdou zájemci k Židovskému hřbitovu. Za zmínku stojí i bývalá synagoga nebo škola. Celý okruh má asi kilometr a půl a vede po zpevněných cestách.

Židovský hřbitov v Rousínově.
Náhrobky židovského hřbitova v Rousínově skrývají tajemství, podívejte se

Rakovecké údolí

Asi dvacet kilometrů od Rousínova najdou milovníci přírody Rakovecké údolí. Poučení na vycházce přinese naučná stezka dlouhá třináct kilometrů. Obsahuje deset zastavení. Ideálním obdobím pro procházku Rakoveckým údolím je jaro, kdy tady rozkvétají lány bledulí jarních i další chráněné rostliny, mezi nimi například prstnatec májový, bradáček vejčitý, violka bahenní nebo kosatec sibiřský.

Vyškovsko z ptačí pespektivy. Na snímku Chocholík.Vyškovsko z ptačí pespektivy. Na snímku Chocholík.Zdroj: Jan ČechRozhledna Chocholík

Jen dvanáct kilometrů od Rousínova najdou výletníci oblíbené místo turistů – rozhlednu Chocholík u Drnovic. Je vysoká šestadvacet metrů, a kdo po vystoupá na vyhlídkovou plošinu, může dohlédnout na Drahanskou vrchovinu, Pálavu, Ždánický les, Chřiby nebo Hostýnské vrchy s bazilikou, ale za příznivých podmínek dokonce i na vrcholky Beskyd.