„Činí to oproti loňskému roku osmiprocentní nárůst hostů. Byl to šestý nejnižší nárůst v republice, přesto se jedná o nejvyšší počet hostů na Vysočině v tomto období za posledních osm let,” uvedl Vlastislav Valda z Českého statistiského úřadu na Vysočině.

Téměř pětatřicet tisíc z ubytovaných přicestovalo ze zahraničí. „Celkový počet návštěvníků za zahraničí se oproti prvnímu pololetí loňského roku zvýšil o třináct procent. Vysočina patří v mezikrajském srovnání k regionům, kam návštěvníci ze zahraničí příliš často nemíří. Počet zahraničních hostů byl ze
všech krajů druhý nejnižší,” shrnul Valda.

Nejvíce cizinců, kteří se ubytovali v zařízeních na Vysočině, pocházelo ze Slovenska, těsně za nimi skončili Němci. K významnější skupině ubytovaných patřili i Poláci, občané Rakouska, Itálie, Číny, Ukrajiny nebo Maďarska.

Jihlavský dopravní podnik vystavil na Masarykově náměstí své nové moderní autobusy vybavené klimatizací, Wi-Fi a usb nabíječkami.
Do ulic Jihlavy vyjedou nové autobusy

Největší lákadla Vysočiny se němění. „Na Vysočině jsou nejnavštěvovanější ZOO Jihlava, zámek v Telči, hrad Roštejn, Muzea Vysočiny Třebíč a Jihlava a dále zámek ve Žďáře nad Sázavou spolu s kostelem svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře,“ vyjmenovala oblíbené turistické cíle Monika Brothánková z Vysočina Tourism.

„Vysočina se může pochlubit krásnou přírodou, často lidé vyhledávají Žďárské vrchy, krásnou přírodu najdou také v oblasti Železných hor, na Křemešníku nebo v blízkosti Čeřínku,“ řekla Brothánková k oblíbeným destinacím. „Vyhledávané jsou samozřejmě památky UNESCO, rodiny s dětmi ocení nejrůznější zábavní parky, westernová městečka nebo pohádková městečka a říše,“ dodala.

Kaple Panny Marie Karmelské stojí na okraji obce Sázava na Žďársku. K jejímu vysvěcení biskupem Janem Vokálem dojde v neděli 16. září.
OBRAZEM: Za novou kaplí stojí tisíce odpracovaných hodin