„Na obcí Spělkov, nedaleko prvního útočiště Josefa Serinka, společně zasadíme strom, semenáček památného Svatováclavského dubu,“ informoval za organizátory Ondřej Liška s tím, že chtějí připomenout tuto postavu protifašistického odboje, členy její skupiny i místní obyvatele, kteří za války s partyzány spolupracovali a podporovali je.

Pavučinec plyšový je jedna z nejzákeřnějších a nejnebezpečnějších hub. Ač je ve starých houbařských atlasech veden jako jedlý, je ve skutečnosti smrtelně jedovatý.
Pozor na pavučince plyšového. Ve starých atlasech je vedený jako jedlý

„Vysazení stromu je součástí iniciativy, která usiluje o vytvoření sítě cest, jež by spojovala a připomínala místa a osudy spjaté s působením Josefa Serinka, odbojových skupin a jejich podporovatelů v tomto kraji. V další fázi je cílem zpřístupnění celé stezky na adrese www.partyzanskastezka.cz,“ přiblížil Liška.

Sraz účastníků je v neděli ve 14 hodin ve Spělkově na návsi, odtud se pak pěšky přesunou do nedalekého místa vysazení stromu. Vzpomínka na Černého partyzána, kterému se tak říkalo podle jeho cikánského původu, a vysazení dubu jsou naplánovány do 15 hodin, poté je v plánu asi hodinová vycházka do míst dalších úkrytů Josefa Serinka u břehů Svratky, přičemž zakončení akce se uskuteční v nedalekém Krásném.

Jiří Rössler a Klára Flesarová z Nového Veselí, fanoušci cestování a trabantů, vyrazili trabantem do Černé Hory. Vrátili se před pár dny se spoustou zážitků.
Dvojice mladých cestovatelů projela trabantem Černou Horu

Organizátoři zájemcům o účast doporučují přijet do Krásného a pěšky se pak na 14. hodinu přemístit do vedlejšího Spělkova na náves.

Kdo byl Josef Serinek?
Narodil se v roce 1900 v Bolevci u Plzně, koncem 1. světové války byl odveden, avšak zběhl. Během okupace byl s rodinou deportován do sběrného tábora v Letech, odkud uprchl. Dostal se až na Českomoravskou vrchovinu, kde si získal důvěru několika lidí, navazoval další kontakty, přičemž hlavní oblastí jeho zájmu bylo Bystřicko a Novoměstsko. Spolupracoval s řadou odbojářů a na podzim 1944 stál v čele zpravodajské a přechovávatelské sítě sahající od Poličska až na Novoměstsko. Serinek byl v kontaktu se skupinou Jermak, pak navázal spolupráci s desantem Dr. Miroslav Tyrš, v jehož řadách se dočkal konce války. Po osvobození získal několik ocenění a léta vedl restauraci U Černého partyzána ve Svitavách. Po osvobození se také oženil s Marií Zemanovou, s níž se seznámil za války ve Veselí na Bystřicku. Začátkem 60. let se scházel s historikem Janem Tesařem, který zpracoval vzpomínky na jeho život a partyzánskou činnost. Soubor memoárů byl desítky let šířen „samizdatem“, až v roce 2016 vyšel knižně včetně Tesařových poznámek. Serinek zemřel v roce 1974 ve Svitavách.