Vedení třebíčské Charity proto od obcí už loni žádalo 53 korun za každého obyvatele plus další příspěvek za místní lidi, kterým poskytuje dlouhodobou a časově náročnou péči. Některé starosty však taková forma žádosti zaskočila. „Mohu mluvit za všechny zastupitele, když řeknu, že nás to naštvalo," řekl starosta Martínkova Josef Svoboda. „Charita nám striktně nadiktovala své požadavky, přitom nikde není dáno, že by měla na takový příspěvek nárok. Kdyby to šlo takhle dál, mohli bychom jí za pár let posílat celý rozpočet," dodal.

Podle ředitele Oblastní charity v Třebíči Petra Jaška však nárok neziskové organizace, kterou vede, podložený je. „Podle zásad Kraje Vysočina pro sociální oblast se obce mají podílet na provozu Charity, z čehož také v žádostech, které jsme obcím rozeslali, vycházíme," podotkl Petr Jašek.

O třebíčské Charitě nelze říct, že je to malá nezisková organizace. Poskytuje pětadvacet různých služeb a zaměstnává přibližně dvě stě lidí. To si žádá značné náklady a podle Petra Jaška jsou tím žádosti o vyšší příspěvky od obcí opodstatněné.

„Chápu to, že jim náklady rostou, ale zároveň si říkám, jestli si toho neberou až příliš moc," zamýšlel se starosta Rokytnice nad Rokytnou Antonín Novák.

Podle ředitele třebíčské Charity je široký záběr činností předností, nikoli něčím, za co by organizace měla být haněna. „Dokonce jsme objížděli starosty a vysvětlovali jim, že taková síť služeb, kterou poskytujeme, je v rámci České republiky ojedinělá a jen díky jejich příspěvkům je možné ji zachovat," mínil Petr Jašek.

Ne všichni starostové na takovéto vysvětlení slyšeli. Třeba v Rokytnici nad Rokytnou se o výši letošního příspěvku Charitě zatím nerozhodlo, protože zastupitelé budou nový rozpočet schvalovat až v březnu. Už teď to ale vypadá, že žádost z Charity naplněna nebude. „Chtěli by od nás padesát tisíc, to se nám ale nezdálo. Vždyť počítáme každou tisícovku," upozornil Antonín Novák. „Každoročně jsme Charitě posílali pět tisíc, letos to vypadá, že v rozpočtu budeme mít pro sociální oblast vyčleněnou čásku dvaceti tisíc a během roku uvidíme, co a komu z toho dáme," popsal.

Starostové z jihu Třebíčska šli ještě dál. V rámci Moravskobudějovického mikroregionu se dohodli, že do společné pokladny odešlou z obecních rozpočtů 60 korun za každého obyvatele a příspěvky neziskovým organizacím se budou vyplácet z této celkové sumy.

Na osobu 50 korun

Předseda mikroregionu a místostarosta Moravských Budějovic Jan Kocáb už dříve řekl, že systém bude jednodušší, protože obce nebudou muset příspěvky jednotlivým organizacím administrovat, ale účetní operace se budou dělat centrálně.

Faktem ale je, že se tím nenaplní požadavek třebíčské Charity. Na sociální služby totiž starostové mikroregionu, který sdružuje 24 obcí, hodlají podle letošního rozpočtu uvolnit 750 700 korun. Na každého obyvatele Moravskobudějovicka, kterých je asi patnáct tisíc, vychází z této sumy asi padesát korun. To však není částka určená pouze Charitě, nýbrž všem neziskovým organizacím. Žádost na 53 korun za každého obyvatele se tedy určitě nenaplní.

Petr Jašek to označil za snahu obcí ušetřit na sociálních službách.