První ročník akce Sousedská slavnost totiž nabídl mnohem víc a o zábavu měli postaráno jak dospělí, tak děti.

Výtvarné dílny, hry, čtení a promítání pohádek, divadelní představení nejen pro děti, čajovna, hudební vystoupení, design piknik nebo happening na počest rodáka Otokara Březiny.

Právě tím žili v sobotu nejen počáteční sousedé. „Hodně jsme se inspirovali projektem Zažít město jinak. A je vidět, že lidi Sousedská slavnost zaujala. Doufali jsme, že na náměstí zavítá alespoň dvě stě až tři sta lidí, a řekla bych, že to se nám s přehledem splnilo," pochvalovala si koordinátorka akce Michaela Kešnerová.

Zájemci měli také možnost prohlédnout si interiéry staré architektury, která patří do městské památkové zóny. „Ve sklepení a dalších zákoutích těchto domů jsem nikdy nebyla, takže jsem byla zvědavá, jak to tu vypadá, a musím říci, že se mi to moc líbí. Někde by to tedy potřebovalo opravit, ale když by se s tím začalo, tak si myslím, že by bylo tady 
v Počátkách co ukazovat," popsala své dojmy z navštívených Otevřených domů počátecká rodačka Eva Doskočilová.

Zájemci, kteří se chtěli 
ke zmíněné architektuře dozvědět více, mohli vyrazit na společnou prohlídku 
s odborným komentářem.

Během sousedské slavnosti vznikl také velký obraz, na kterém se podíleli právě návštěvníci akce. „Protože jsme letos v Počátkách neuspořádali Design Piknik, tak zde alespoň prezentujeme, co děláme. Lidé, kteří k nám zavítají, navíc mohou malbou čehokoli přispět do našeho obrazu, který poodkrývá téma příštího Design Pikniku, jenž bude zaměřený na přírodu. Tento obraz se tam také budeme snažit vydražit a výtěžek věnujeme na charitativní účely," prozradil spoluorganizátor počáteckého Design Pikniku Jan Voharčík.

Na počátecké náměstí 
zavítala také bratislavská skupina Nebe na zemi.