Počasí této zimy ledové stěně přeje. "Ledu je hodně, což bylo dobré v tom, že jsme si mohli vybírat kudy trasu závodu povedeme," řekl Matuška. Dodal však, že pro závodníky byla situace složitější. "Když před pár dny byla mírná obleva, tak led povolil a pak zase přimrzl. Ale tahle změna počasí způsobila, že se led dost odlamuje," uvedl. Vítězem závodu žen se ve Víru stala Karolína Matušková. Manželka hlavního organizátora obhájila loňské prvenství.

Stěna ve Víru je nejvyšším ledopádem v republice a vůbec nejvyšším uměle vytvořeným ledovým útvarem v Evropě. Výška skály je 45 metrů, délka lezeckých cest se pohybuje mezi 15 až 25 metry. Lezení v horních partií stěny je umožněno pouze zkušeným lezcům. Díky umělému osvětlení je možné i večerní a noční lezení.

"Projekt vírské ledové stěny jsme zahajovali s bratrem v roce 2006 v malém autokempu nedaleko obce Vír. V roce 2008 jsme se skupinou dalších nadšenců otevřeli novou lokalitu přímo v obci, v blízkosti vodního díla Vír I. Od roku 2012 je provozovatelem stěny občanské sdružení Ledová stěna Vír o.s.," uvedl Matuška, který se za skalami vydává do Španělska, Francie, Řecka i do Alp. Na vrchol stěny na pravém břehu Svratky vede deset cest.