To je nejobjemnější investice v rozpočtu Jihlavy, kterou včera odsouhlasilo zastupitelstvo města.

Mezi další vysoké investice patří například opatření, která povedou ke snížení výskytu zdraví škodlivého plynu radonu ve dvou areálech jihlavských základních škol. Město na tuto akci uvolnilo čtyři miliony korun.

Celkem má krajské město Vysočiny v rozpočtu na příští rok investice za 37 milionů korun. Další akce do rozpočtu přibudou až na začátku příštího roku. Teprve tehdy totiž bude město znát výsledek hospodaření letoška. „Více dalších investic doplníme v únoru," řekl primátor Rudolf Chloupek (ČSSD) s tím, že Jihlava dříve koncem roku schvalovala rozpočet obsahující hlavně provozní výdaje a investice do něj doplňovala zjara.

„Naší snahou je dostat co nejvíc investičních akcí do rozpočtu už nyní, to kvůli tomu, aby nevázla příprava projektů. V touto chvíli je to takový mezistupeň," vyjádřil se Chloupek. Na nových investicích by se mělo začít pracovat od začátku nového roku.

Opoziční zastupitelé na včerejším zasedání upozorňovali také na nedostatky v rozpočtu. „Ze zlepšeného hospodářského výsledku jsme schválili pětiprocentní navýšení peněz pro odbor dopravy, ale čeká nás rekonstrukce Brněnského mostu a také zvyšování platů řidičů, je potřeba se na tuto částku v dubnu znovu podívat," upozornil zastupitel Jaroslav Vymazal (ODS).

Nový rozpočet, který dnes schválili jihlavští zastupitelé, obsahuje celkové roční příjmy, stejně jako výdaje, 949,5 milionu korun. Nový rozpočet padesátitisícové Jihlavy nepočítá s otevíráním nového úvěru. Na splátky dřívějších půjček padne příští rok 48 milionů korun. Na tyto splátky město použije 42,6 milionu korun ze svých finančních rezerv. Letos v říjnu činil dluh města Jihlavy 184 milionů.

Roční příjmy Jihlavy bez přidání úspor by měly v roce 2017 činit 906,8 milionu korun. Město očekává, že v porovnání s rozpočtem na letošek stoupnou o osm procent. Roční výdaje bez splátek úvěru jsou v novém rozpočtu vyčísleny na 901,5 milionu, meziročně se zvýší o 3,5 procenta.