Kraj Vysočina si od zapojení mluvčích slibuje rozšíření možnosti výuky cizích jazyků a zlepšení konverzační dovedností studentů. Tři lektorky a lektoři německého jazyka jsou z Rakouska a Německa, do projektu se zapojí také lektorka francouzštiny.

Rakouský mluvčí Rainer Miksche bude působit na školách na Jihlavsku a Třebíčsku, měsíčně odučí zhruba 40 hodin. „Jeho výuku na školách na Pelhřimovsku doplní Alexander Binsteiner a vyšší úroveň němčiny u gymnazistů v Jihlavě se pokusí zajistit Birgit Stengel,“ uvedla projektová manažerka Vysočina Education Milena Dolejská.

Rentgenový snímek plic.
Nechte si zdarma vyšetřit své plíce, vyzývají lékaři z Vysočiny

Zatímco němečtí lektoři působí na Vysočině od školního roku 2016/2017, francouzští již od roku 2009. Francouzská lektorka Marie Willerval pak na šesti školách vyučuje už druhým školním rokem. Učí ve dvaceti třídách na gymnáziích v Jihlavě, Třebíči, Pelhřimově, Havlíčkově Brodě, v Telči a v Humpolci. „Lektorka zprostředkovává studentům aktuální mluvenou řeč, a také čím mladá generace Francouzů žije a jak přemýšlí,“ uzavřel Jan Skála z krajského úřadu.