„Všechna vyšetření v porodnici byla v pořádku a domů jsme byli propuštěni v domnění, že si vezeme zdravou princeznu. Po různých vyšetřeních však byla Natálce diagnostikována dětská mozková obrna (DMO),“ popsal otec holčičky Jaroslav Urban s tím, že i přes své onemocnění je Natálka chytrá, veselá a šikovná holka.

Ilustrační foto
Prvňáci mají svá tabla! Představíme školáky ze ZŠ v Nížkově

Rodina aktuálně žije ve Ždírci nad Doubravou na Havlíčkobrodsku, ale v dohledné době by se měla přestěhovat do Malé Losenice na Žďársku, odkud pochází otec děvčátka. A právě v Malé Losenici má původ i charitativní sbírka, která má pomoci při Natálčině finančně nákladné léčbě.

Její rodiče už totiž zkusili ledacos – celou řadu různých cvičení, například Vojtovu metodu. Účinek však nebyl nijak zvlášť výrazný. První větší výsledky se dostavily až poté, co holčička podstoupila měsíční terapii na nové neurorehabilitační klinice Axon v Praze. „Pokrok tam byl opravdu znát, Natálka se hodně posunula dopředu. Terapii, která trvá čtyři týdny, podstoupila v září letošního roku, další ji čeká v březnu,“ přiblížil Jaroslav Urban.

Léčba, jež pomáhá dětem pod taktovkou odborníků především se získáním rovnováhy a posiluje svaly celého těla, je však velmi finančně nákladná a není hrazena zdravotní pojišťovnou. „Čtyřtýdenní péče vyjde na osmdesát tisíc korun,“ podotkl otec malé Natálky. Zároveň dodal, že starost o holčičku je velice náročná i časově – maminka dívenky nechodí z tohoto důvodů do zaměstnání a většinu času na terapiích s ní tráví právě ona. Iniciativa pětice obyvatel Malé Losenice, jimž není osud Natálky lhostejný a chtějí jí pomoci postavit se na nohy, rodinu velmi potěšila.

Veřejné běžkování ve Vysočina aréně v Novém Městě na Moravě.
Vysočina Arenu obsadili milovníci bílé stopy

Veřejnou sbírku s názvem Pomoc pro Natálku zaštítila přímo obec Malá Losenice. „Jsme sice jenom malá vesnice, ale o to víc pospolitá. Lidé se tu hojně scházejí na různých akcích a hlavně drží při sobě. Důkazem je právě i tato sbírka,“ nechal se slyšet starosta Malé Losenice Jaromír Jonák. Iniciátoři akce však ze skromnosti nechtějí, aby byla zveřejňována jejich jména.

Na transparentní účet s názvem OBEC MALÁ LOSENICE a číslem 115-5477020247/0100 již začaly postupně přibývat první vybrané peníze, které mohou lidé, již by chtěli nemocné dívence pomoci, stále posílat. „Přispět lze také do pokladničky umístěné v budově našeho obecního úřadu. Už i tam lidé donesli nemalé finanční příspěvky,“ řekl potěšeně Jaromír Jonák.

Vybrané prostředky budou předány přímo rodičům Natálky. Lidé, kteří by rádi pomohli děvčátku ve splnění jejího snu – postavit se na nohy, se mohou dozvědět více informací o její nemoci, způsobu léčby i možnostech podpory na webových stránkách sbírky www.pronatalku.cz.

Co je to dětská mozková obrna (DMO)?
Jedná se o onemocnění postihující motoriku, hybnost těla jedince. Jak již z názvu vyplývá, objevuje se u jedinců již v raném dětském věku a v průběhu života se obvykle její průběh nijak zvláště nezhoršuje. Bohužel při této diagnostice dochází k narušení vývoje motorických oblastí v mozku, které odpovídají za hybnost, koordinaci a rovnováhu těla. U malého procenta jedinců dochází ke snížení intelektových funkcí, daleko častěji se k nemoci přidružuje epilepsie či zdravotní postižení zraku a sluchu. Stejně jako řada jiných nemocí i tato se vyskytuje v populaci v lehčích či těžších formách. U Natálky se projevila ta nejlehčí forma DMO, tudíž jsou její prognózy na optimalizaci zdravotního stavu více než pozitivní.

Peníze. Ilustrační foto.
Město si vezme úvěr na školu

Jak léčit DMO?
Doposud nebyl vynalezen žádný lék či jiný prostředek, který by jedince dokázal zcela vyléčit. Pomocí nejrůznějších cvičebních metod a rehabilitací lze dosáhnout velkých pokroků a zlepšit tak životní kvalitu a standart jedince.

Jak lze pomoci?
Název transparentního účtu: OBEC MALÁ LOSENICE
Číslo účtu: 115-5477020247/0100
Přispět lze i do pokladničky v budově obecního úřadu v Malé Losenici na Žďársku.
Informace na webu: www.pronatalku.cz