„My jsme věděli, že pro rok 2019 není velká šance," nechal se slyšet Hamza. Vítězem se stal nakonec favorizovaný švédský Östersund.

Jenže velmi těžké to bude i tentokrát, i když naděje by měla být větší. „Proti nám budou stát silní hráči, nebude to vůbec jednoduché," ví Hamza.

Kandidaturu totiž podaly na rok 2020 Oberhof, Anterselva a Pokljuka. Německý svaz je vždy velkým favoritem, větší sílu nikdo nemá. Přestože na posledních ročníkcích pořadatelství střediska z Duryňského lesa by se nějaké škraloupy našly.

Velké jméno má samozřejmě i italská Anterselva, kde se světový šampionát uskutečnil naposledy v roce 2007 (tehdy tak úspěšný pro Michala Šlesingra, jenž vybojoval stříbro a bronz) a slovinská Pokljuka, jež dalším tradičním dějištěm Světového poháru, na velkou akci tohoto ražení dokonce čeká už od roku 2001.

Do soupeření o rok 2021 se pak přihlásil i ruský Ťumeň. „Rusové nalili do výstavby areálu neuvěřitelné množství peněz. Je to nejmodernější biatlonový stánek na světě," uznale pokyvuje hlavou Hamza. Poslední „ruský" šampionát byl před pěti lety v Chanty Mansijsku.

Novoměstská Vysočina Arena hostila biatlonové mistrovství světa v únoru 2013 a osmidenní soutěže navštívilo 191 tisíc diváků (včetně slavnostního zahájení pak dokonce přes 200 000). Letos v prosinci bude týden před Vánoci dějištěm Světového poháru.

Seznam uchazečů včera zveřejnila Mezinárodní biatlonová unie IBU v Salc-burku, volby se uskuteční od 1. do 4. září na kongresu v moldavské metropoli Kišiněv. Volit budou přítomní delegáti IBU.

Příští rok budou biatlonisté bojovat o světové medaile v rakouském Hochfilzenu, o rok později se kvůli olympijským hrám v jihokorejském Pchjongčchangu světový šampionát neuskuteční.