Prodej v úterý schválili zastupitelé Kraje Vysočina. „Kraj areál prodává pod podmínkou, že v něm kupující vybuduje pobytové zařízení poskytující sociální služby domova pro seniory a domova se zvláštním režimem podle zákona o sociálních službách s kapacitou až sto dvacet lůžek," informovala mluvčí Kraje Vysočina Monika Brothánková.

Komplex budov, který dříve sloužil Vyšší odborné škole a Střední průmyslové škole Žďár nad Sázavou, už není potřebný. „Speciální pedagogické centrum, které v prostorách sídlilo, bylo sloučeno s pedagogicko-psychologickou poradnou ve Smeykalově vile," sdělil místostarosta Žďáru nad Sázavou Josef Klement. „Aby budova nechátrala, jednali jsme s krajským úřadem o jejím uplatnění. Žádali jsme jej však, aby využití objektu zůstalo v poli sociálních služeb," dodal žďárský místostarosta.

Podle Klementa je možné, aby nové zařízení v Komenského ulici začalo fungovat už v roce 2018. Právě v tomto roce končí také smlouva domovu se zvláštním režimem, který město Žďár nad Sázavou provozuje v pronajatých prostorách Hotelu Fit.

„Všichni klienti by měli potřebnou péči získat právě v novém domově pro seniory, kde najdou práci i stávající zaměstnanci domova se zvláštním režimem a navíc sedm desítek nových pracovníků," uvedla Brothánková.

„Nové zařízení nebude klasický domov důchodců, ale právě služba podobná domovu se zvláštním režimem, který nyní sídlí v Hotelu Fit," upřesnil Klement.

„Cílovou skupinou jsou tedy převážně klienti s demencí či Alzheimerovou chorobou," vysvětlil Klement s tím, že podle průzkumu radnice je ve Žďáře zhruba šedesát až osmdesát osob s těmito specifickými potřebami.

„Řada z nich je ale umístěná v domě s pečovatelskou službou či v domě klidného stáří. Tam jim ovšem kvůli nedostatečnému technickému zázemí nemůže být věnovaná náležitá péče," dodal Klement.

Současná kapacita domova v Hotelu Fit je čtyřicet lůžek, kapacita nového zařízení by měla být dvou a půl násobná. „To by pokrylo potřeby Žďáru i okolí," řekl žďárský místostarosta.

Budoucí žďárské sociální zařízení pro seniory je již předběžně zařazené do krajské sítě sociálních služeb. Kraj Vysočina by proto měl mít možnost přispívat na provoz ze státních i krajských prostředků. „Pokud se podaří záměr realizovat, zhruba na deset let by měla být zajištěná stabilita sítě sociálních služeb a dostatek lůžek v okrese Žďár nad Sázavou," uvedla vedoucí odboru sociálních věcí krajského úřadu Kraje Vysočina Věra Švarcová.

S nedostatkem lůžek v domovech pro seniory i v domovech se zvláštním režimem se nepotýká pouze Žďársko, problém má i Havlíčkobrodsko a Jihlavsko.

„V Havlíčkově Brodě má v příštím roce v areálu nemocnice s přispěním státní dotace vyrůst krajský domov pro seniory s kapacitou sto deset lůžek. Na Jihlavsku se za přispění soukromého vlastníka zvažuje výstavba domova v Telči a domov pro seniory by mol vyrůst také přímo v krajském městě," doplnila Brothánková.

V Kraji Vysočina nabízí služby 26 domovů pro seniory s 2217 lůžky, z nichž 11 zařízení s 1298 lůžky zřizuje Kraj Vysočina. V krajských sociálních službách pracuje přes 800 zaměstnanců.