Poté, co se v pondělí vítězní sociální demokraté dohodli na koalici s druhým hnutím ANO, si včera vítězná strana dopřála jednodenní pauzu a proces hledání třetího nebo případně dalších partnerů do koalice bude pokračovat ve středu.

„V pět hodin odpoledne se sejde předsednictvo, poté máme na programu první společné setkání nových zastupitelů, kteří byli do krajského zastupitelstva zvoleni na kandidátce sociální demokracie," popsal nejbližší vnitrostranický program předseda krajského výkonného výboru ČSSD na Vysočině Petr Krčál.

Nové kolo koaličních jednání by se mělo rozběhnout ve dvacet hodin, kdy se sejdou vyjednavači ČSSD s vyjednavači ANO. „Odhaduji, že jasno o koalici bychom měli mít během čtvrtku, nebo pátku," doplnil Petr Krčál.

Obě nejsilnější uskupení získala dohromady dvacet mandátů a k většině v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu jim tedy chybí tři hlasy.

Nejsilnějším „třetím" partnerem jsou se sedmi mandáty lidovci. Ti budou 
také tuto alternativu sestavení krajské koalice na průřezu koalice vládní dnes projednávat na schůzi krajského výboru.

Další možností je účast KSČM, která skončila se šesti mandáty jako čtvrtá. Komunisté dosud podporovali jednobarevnou radu ČSSD a spolupráce s nimi se nezříká ani hnutí ANO.

Na to, zda budou vyzváni k účasti v široké koalici, čekají i vyjednavači dalších stran a volebních uskupení – ODS, Starostů pro Vysočinu a SPD-SPO. „Sociální demokracie s ANO mají vytvořený dvojblok a hledají třetího, respektive třetího a čtvrtého. Nyní k tomu více říct nemohu, protože by to bylo předčasné," konstatoval včera člen vyjednávacího týmu ODS Miloš Vystrčil.