Z důvodu suchého období a zvýšené spotřeby byl takovýto zákaz vydán i v Osové na Velkomeziříčsku, kde vodu získávají z vlastních vrtů. „V době od podzimu do jara je vše bezproblémové. Ve chvíli, kdy ale začnou lidé zalévat či napouštět bazény, tak samozřejmě rezervoáry nestačí. Když vyhlásíme zákaz zalévání a napouštění bazénů vodou z obecního vodovodu, je pak vody dostatek. To znamená, že voda teče 24 hodin denně, nemusí se vypínat,“ vysvětlil starosta Osové Bohuslav Ludvík.

Ilustrační foto.
Při nehodě na D1 se těžce zranil řidič dodávky. Letěl pro něj vrtulník

Jak podotkl, obec, ve které žije zhruba sedm desítek obyvatel, tvoří dvacet domů, přičemž u desítky z nich jsou umístěny zahradní bazény.

Regulační opatření v souvislosti se šetřením vody vydali ve druhé polovině června také ve Fryšavě pod Žákovou horou. I tam tedy musí lidé respektovat zákaz napouštění bazénů a zalévání vodou z obecního vodovodu.

„Zákaz bude platit až do odvolání. Chceme s vodou nakládat hospodárněji. Nařízení zrušíme až ve chvíli, kdy bude ve studnách více vody,“ řekl starosta Fryšavy Mojmír Humlíček.

A nedostatek pitné vody trápí i jiné obce.