Prostory kulturního domu v Horní Cerekvi, které už řadu let sloužily právě pro volební účely, poslouží tento víkend jiným návštěvníkům. Uskuteční se tam totiž tradiční sportovní ples. „Kulturním dům v této době patří plesům a jeho organizátoři tam budou připravovat tombolu. My zase do odpoledních hodin sčítáme hlasy, takže bychom si navzájem překáželi,“ upřesnila matrikářka Pavlína Kunstová, která je zároveň i zapisovatelkou ve volební komisi.

Tato změna žádné velké komplikace, co se týče příprav voleb a samotné volební místnosti, nepřinesla. „Žádné velké komplikace nám to nezpůsobilo. Akorát jsme museli věci z kulturního domu převést na úřad,“ řekla Kunstová.

Na okraji obce Nová Cerekev na Pelhřimovsku mají hasiči plné ruce práce s požárem uskladněné dřevotřískové drti.
Lidé v Nové Cerekvi kvůli kouři raději nemají větrat

Počítat však v Horní Cerekvi budou muset s omezením, co se týče velikosti prostoru. „Tato místnost je oproti kulturnímu domu velmi malá. Lidi si tak budeme muset nějak korigovat, aby se sem vešli,“ dodala.

Podle slov zapisovatelky Pavlíny Kunstové byl totiž o poslední volby v Horní Cerekvi, v rámci kterých se volila Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, velký zájem. „Loni na podzim jsme při volbách zaregistrovali velkou návštěvnost. V určitých chvílích jsme měli ve volební místnosti návaly lidí a tvořily se nám i fronty, takže i v kulturním domě jsme si museli příchozí určitým způsobem korigovat,“ zavzpomínala Kunstová.

Volební místnost, kterou tamní voliči letos najdou na hornocerekvickém úřadu, je vesměs připravená. „Také tu máme nachystané bedýnky s potřebným materiálem a kancelářskými potřebami pro čtyři okrsky, které tvoří naše příměstské části. Zbývá mi jen roztřídit volební lístky a obálky, které budou v místnostech k dispozici,“ přemítala Kunstová, co je potřeba do voleb ještě stihnout.

Na radnici v Horní Cerekvi začali s přípravami prezidentských voleb už v loňském roce. „Volby jsem začala řešit koncem prosince loňského roku. Je totiž zapotřebí dát do kupy mimo jiné také volební seznam podle evidence obyvatel. Teď tu máme ještě nové domky. Lidé z těchto domů, kteří tu chtějí volit, se nám tak navíc hlásili k trvalým pobytům,“ informovala Kunstová.

Ilustrační foto.
Na silnicích Vysočiny loni zemřelo 29 lidí. Nejméně za poslední tři roky

Jednotliví členové volebních okrsků, které spadají pod Horní Cerekev, si své volební místnosti připraví dnes, a to několik desítek minut před zahájením voleb. „Pro věci si přijedou v pátek v poledne a pak se odeberou na svůj okrsek,“ sdělila Kunstová.