Zájemci o start nemuseli mít kormidelníka a dokonce ani vlastní loď. Plavidlo včetně pádel a špičkových kormidelníků zajistili pořadatelé. Účastníci však měli téměř ve všech případech slušivé dresy v jednotném designu. „Je tady spousta správných lidí, těch tři sta účastníků, co tady závodí, se od rána do večera usmívá, a to je velké vítězství,“ uvedl s potěšením moderátor akce Roman Dopita.

Byl doslova nadšen, že se závod koná v historickém centru Telče, čímž je tento díl seriálu závodů dračích lodí na Vysočině unikátní. Ačkoliv loni na Roštejnském rybníku se mu také líbilo, návrat na Štěpnický rybník uvítal.

Lze mu věřit, že se mu v Telči líbí, během sobotního odpoledne totiž přímo na jedné z lodí proběhl křest jeho dcery. S nápadem přišla kamarádka jeho manželky a rodiče i starosta Telče souhlasili. „Dvanáct let moderuji dračí lodě a tohle je oficiálně první dítě pokřtěné na dračí lodi na Vysočině. Mám radost, že to mohla být moje dcerka Dominička,“ uvedl moderátor.

Bývalá vojenská střelnice mezi Vílancem a Popicemi.
OBRAZEM: Bývalá střelnice u Vílance je skládkou i sprejerskou galerií

Co se dosažených výsledků týká, dvě první místa brali muži a ženy z Jindřichova Hradce. Vajgarská saň brala zlato v kategorii Fun Sport Mix, Vajgarské sirény ovládly kategorii ženy, v Telči přitom samostatně závodily letos poprvé.

Není divu, že mezi členy panovala v podvečer skvělá nálada. „Byla to bomba, navazujeme na poslední výsledky, před čtrnácti dny nás porazili jen mistři světa z Nového Zélandu,“ radoval se předseda spolku Vajgarská saň Jaromír Semotán. Podotkl, že jeho spolek má v rámci Česka největší expanzi členů, za necelé dva roky už nabrali kolem osmdesáti lidí a v náboru chtějí pokračovat. „Pokud se k nám přidá tým Olympijské naděje, už nás bude přes sto,“ dodal.

Semotán nezapomněl poděkovat starostovi Telče, který podobně jako starosta Jindřichova Hradce našel v dračích lodích zalíbení. „Když se do toho vloží město, tak to má úroveň, to nemůže dopadnout jinak než dobře,“ usmál se.

Dračí lodě byly součástí festivalu Prázdniny v Telči, na který se moderátor po vyhlášení výsledků už těšil. „Balíme a jdeme si užít další program,“ hlásil. To Vajgarská saň jela slavit domů. „V Jindřichově Hradci máme už zamluvenou restauraci a tam to rozjedeme,“ prozradil Semotán.

Složitý dalekohled, který zvládal extrémní zvětšení, se používal také ke sledování Marsu. I ten byl ale schovaný za mraky.
Astronomický zážitek v Jihlavě pokazily mraky. Nakonec se lidé dočkali