„O víkendu jsme byli s dětmi na procházce v lesích mezi Hamry nad Sázavou, Českou Mezí a Budčí. Houby jsme nijak cíleně nehledali, šli jsme jenom podél asfaltové cesty, a i tak jsme narazili na plno klouzků, babek i na několik suchohřibů. Na bramboračku to bohatě stačilo,“ popsala Kateřina Vaňková ze Žďáru nad Sázavou. Podobné zkušenosti mají také další houbaři z regionu.

„V pondělí jsem se psem obcházel přehradní nádrž Strž u Světnova – a podél břehu jsem nestačil sbírat křemenáče a kozáky, a to i přesto, že tu chodívá poměrně dost lidí. U lesa jsem pak objevil dokonce praváka a moře babek. Po té letní suché pauze je to opravdu jako zázrak,“ nechal se slyšet Karel Štěpnička, který chalupaří ve Svratce.

Milovníci houbaření se však shodují na tom, že za úlovky je třeba mířit hlavně do vlhčích míst – mokřin, struh podél cest nebo k rybníkům a vodním tokům. „Přímo v lese je stále velké sucho, neviděl jsem tam ani ,prašivkuʽ,“ potvrdil Karel Štěpnička.

A jaké další druhy hub si mohou lidé domů v těchto dnech z terénu donést? Podle novoměstského mykologa Oldřicha Pojezného teď roste opravdu mimořádné množství žampionů. „Vyskytují se v podstatě všude tam, kde je nějaká souvislejší travnatá plocha,“ přiblížil mykolog. Lidé by si však podle něj měli dát pozor hlavně na záměnu se žampionem zápašným a také na to, aby tyto houby nesbírali v místech, jež jsou například přihnojována nebo ošetřována chemickými postřiky.

„Najít nyní můžeme ještě například píchavky nebo čechratky podvinuté. Na stromech zase rostou žluté sírovce, výborné houby, které po osmažení svojí chutí trochu připomínají kuřecí řízek,“ popsal Oldřich Pojezný. Deště z počátku měsíce se podle jeho slov projevují na růstu hub i v rámci celé republiky; hlášen je střední výskyt.

Rybník Sykovec byl oblíbeným místem ke koupání. Nyní je rájem rybářů.
Rekreanti u Sykovce vyhlásili válku rybářům