„Máme tam okolo tří desítek historických motocyklů. Muzeum postupně rozšiřujeme,“ potvrdil majitel a zakladatel muzea František Prosecký.

„Novou expozici hlídá Márty, je to vlastně figurína podle skutečné osobnosti ve světě veteránů. Kdo někdy byl na nějakém srazu veteránů, určitě si Mártyho všiml, je nepřehlédnutelný,“ vysvětlil přítomnost mlčenlivého motorkáře sledujícího přicházející návštěvníky majitel a zřizovatel muzea.

Japonská zahrada ve Sněžném na Žďársku.
V japonské zahradě ve Sněžném rozjímají i o prázdninách

Kromě již zmíněných motocyklů lze v muzejních prostorách najít i čtyřkolová dobová vozidla. „Zaměřujeme se na značku Tatra. Ale nemáme jen auta tatrovky, ale také dětská autíčka, jízdní kola – jedno z nich je v dobovém prospektu uváděno jako supr štrapácké jízdní kolo značky Tatra, lyže, šicí stroj, brusle, žehličku, sedací vanu a další věci. Jakmile má něco značku Tatra, snažíme se to získat do muzea,“ poznamenal František Prosecký.

„A v muzeu je také alkohol Tatra, a to hned několik druhů,“ doplnil člen Veterán Tatra klubu Bystřice nad Pernštejnem František Dvořáček.

Milovníci historie – a nemusí jít pouze o osoby mužského rodu – si v muzeu přijdou na své. „Občas se stane, že lidé přijdou a za tři čtyři hodiny odcházejí s tím, že už mají hlad, ale že druhý den přijdou znovu. A vrací se hned několikrát,“ podotkl František Prosecký.

Většina vystavených exponátů má svůj vlastní příběh. „Třeba červenou hasičskou Tatru 43, kterou v muzeu máme, nazýváme Josefka, jméno má po bývalém majiteli. Třicet let jsem ho uháněl, aby mi to auto prodal. Přijel jsem mu nabídnout i hotové peníze, ale odmítl. No a dva roky nato najednou zazvonil telefon a on mi volal, že je veterán k mání. Já už jsem na něj bohužel peníze neměl. Majitel auta mi ale řekl, že to nevadí, že mi ho dává zdarma,“ popsal dlouholetou cestu Tatry 43 od původního majitele mezi exponáty muzea František Prosecký.

Požár zapříčinila nedbalost při pálení. Foto: archiv HZS Kraje Vysočina
OBRAZEM: Deset hasičských jednotek bojovalo s požárem v Jabloňově

Kromě hasičské tatrovky stojí v muzejních prostorách také vůz pohřební. Tomuto vozidlu neřekne nikdo jinak než pojebák. „Vůz pochází ze Sněžného. Člověk, který jezdil s tímto pohřebním autem, měl jednou přijet na nějakou hasičskou brigádu, kde potřebovali něco odvézt. Ale on se zdržel, a tak zavolal domů, ať hasičům vyřídí, že začátek brigády nestihne, ale že přijede později už přímo s pohřebákem. Maminka tam poslala malého syna a ten sdělil hasičům, že: „Tatynek se omlouvá, pijede pozdějc a pijede hned pojebákem“. Od té doby autu už nikdo jinak neřekl,“ rozesmál se František Prosecký, který si pamatuje příběhy všech vystavených vozidel.

Nově otevřenou expozici, stejně jako všechny ostatní výstavní prostory, si nenechala ujít řada návštěvníků. „Zaujalo mě hned několik exemplářů, například fiátek pětistovka, ten jsem na vlastní oči ještě neviděl. A jsem překvapen, v jak dokonalém stavu vystavené auta a motorky jsou. Je to nádherné, já jsem do veteránů fanda, takže se mi to opravdu moc líbilo,“ netajil se nadšením Jiří Moravec z Polničky.