„Poprvé se tak nabízí všem zájemcům a milovníkům lidové kultury kompletní prezentace dochovaných a dosud živých jevů tradiční lidové kultury v našem regionu, zapsaných pro svou jedinečnost na krajském a republikovém seznamu kulturního dědictví,“ sdělila vedoucí Regionálního pracoviště tradiční lidové kultury Kraje Vysočina Katina Lisá.

Návštěvníci se mohou až do 27. května seznámit s pracovními postupy i výrobky mistrů řemesla v oboru pilníkářství, kolářství, šindelářství, kamenictví, zpracování textilu, výzdoby kraslic a štípání dřevěných holubic.

Ilustrační foto.
Studenti si zpříjemní období maturit vlastním Majálesem

Z již zapsaných a na Vysočině dochovaných nemateriálních statků tradiční lidové kultury se na výstavě představují veřejnosti Běh o barchan, Skřipácká muzika na Jihlavsku, Betlémská cesta v Třešti, Obchůzka královniček na Velkobítešsku, Historický morový průvod v Brtnici a Jihlavský havířský průvod.

„Na výstavě se návštěvníci mohou seznámit s bohatou činností Regionálního pracoviště tradiční lidové kultury Kraje Vysočina, s řemeslnou zručností lidových tvůrců, kteří dokonale ovládají postupy, dovednosti a technologie svého oboru a byli po zásluze oceněni titulem Mistr tradiční rukodělné výroby Kraje Vysočina a Nositel tradice lidových řemesel České republiky," uvedla Lisá.

Výstava je otevřena od pondělí do pátku od 9 do 17 hodin, v sobotu a v neděli od 10 do 17 hodin, vstup pro návštěvníky je zdarma.

Zámecký vrch Mann-Filter 2018 v Náměšti nad Oslavou.
Miloš Beneš překonal na Zámeckém vrchu traťový rekord