„Navážíme už asi čtrnáct dní. Minimální denní spotřeba vody ve Vojnově Městci je sto dvacet kubíků a náš vrt dává pouze sedmdesát kubíků. Původní zdroj – sedm studní – je takřka vyschlý, dává jen třicet kubíků denně. Voda z našich zdrojů tudíž nestačí a musíme ji dovážet,“ potvrdil neslavný stav pitné vody v městysi starosta Vojnova Městce Karel Malivánek.

Ilustrační fotografie.
Nové Město vyzvalo k šetření vodou

Už nyní tam platí zákaz napouštění bazénů, mytí aut a zalévání zahrádek. Životodárnou tekutinu pro doplnění obsahu vodojemu musí městys nakupovat ze žďárských nebo brodských vodáren. „Vozí nám ji ze Žďáru nebo z Chotěboře. Vodárenská zařízení jsou nyní zahlcena požadavky, nejsme sami, kdo dováží vodu. Musíme čekat, kdy na nás dojde řada,“ posteskl si Karel Malivánek.

Voda je do Vojnova Městce cisternami dovážena dvakrát týdně, což není zrovna nejlevnější záležitost. „Zatím ještě nemáme fakturaci, ale když jsme to tak počítali, tak jeden závoz z vodárny vyjde přibližně na dvacet tisíc korun. Takže za týden to bude asi okolo čtyřiceti tisíc korun. Je to velký zásah do rozpočtu a určitě se to příští rok promítne do ceny vody,“ poznamenal starosta městyse.

Situaci by mohl vyřešit další vrt, který už má Vojnův Městec připravený. Čeká se ale na povolení úřadu. „Nový vrt by nás mohl zachránit, protože bude dávat osmdesát kubíků vody denně. Jakmile Městský úřad ve Žďáře nad Sázavou povolení vyřídí, během týdne bude vrt hotov,“ informoval Karel Malivánek.

V technické památce se uskutečnila další akce pro veřejnost.
Kováři se na Šlakhamru potili, děti pátraly po zloději zlatého poháru