Na operace jsou připravené čtyři nové operační sály, které mají nejmodernější vybavení na Vysočině. „Jsou prošpikované špičkovou IT technologií. Celkem vyšly na dvanáct a půl milionu korun. Za zmínku stojí například vestavěný kamerový systém a komunikační technika pro online přenos z operačních výkonů,“ připomněl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Nejmodernější operační sály v kraji

Právě kamerový systém usnadní práci i zdravotníkům. „Umožňuje zobrazení operačního pole při průběhu operace nebo různé videozáznamy s metodami,“ nastínila mluvčí nemocnice Jitka Mácová. Při složitějších zákrocích lze průběh přenášet i do vedlejšího sálu a tím vzdělávat další lékaře. „Jsme rádi, že se můžeme o svoje bohaté zkušenosti podělit i s ostatními kolegy v oboru,“ dodal primář chirurgického oddělení Jiří Jeřábek.

Rekonstrukce původních sálů

V původní budově operačních sálů třebíčské nemocnice pokračuje generální oprava. Budova na první pohled vypadá, jako by ji spíše demolovali, opak je ale pravdou. „Práce pokračují podle harmonogramu, v současné době probíhají vyzdívky a dělníci dokončují i monolitické práce na čelní straně budovy. Kromě toho pracují i na vnitřních instalacích,“ přiblížila mluvčí.

Operační sály v Třebíčské nemocnici
- čtyři se nachází v nové budově O2, stejný počet je i v momentálně rekonstruované budově
- přístavba sálů vyšla na 350 milionů korun
- dovybavení sálů vyjde na dalších 80 milionů korun
- mezi nejdražší položky patří operační stoly, anesteziologické přístroje nebo laparoskopická věž
- kompletně by měly být všechny sály provozuschopné koncem prázdnin 2022

Do budoucna projekt počítá i s napojením na novou přístavbu. „Obecně lze říci, že budovy jsou propojeny již nyní, avšak současné striktní oddělení budov, tedy provozu a stavby potrvá až do samotného konce rekonstrukce. Ve druhém nadzemním patře vznikne takzvaná čistá chodba, která poslouží pro zavážení sterilního speciálního zdravotnického materiálu. Dalším propojením bude i vznik takzvané čisté a špinavé chodby operačních sálů, která je oddělena dveřmi,“ popsala Mácová.

Technické podpůrné středisko.
Havárie a následná evakuace. Dukovanské energetiky prověřilo největší cvičení

Nemocnice už pomalu hledá i dodavatele nezbytného vybavení. „Aktuálně jsme vypsali veřejnou zakázku na vybavení klasickým inventářem. Mezi nejdražší položky patří například operační stoly, anesteziologické přístroje a laparoskopická a artroskopická věž,“ vyjmenovala Mácová.