Kromě opilců narůstá podle Kubíka i počet šoférů, u nichž testy při kontrolách ukazují přítomnost návykových látek. „Je to velká nezodpovědnost. Situace opravdu není dobrá, a řidiči musejí počítat s tím, že se na požívání alkoholu a návykových látek při řízení motorových vozidel budeme soustředit jako na jednu z priorit," dodal vedoucí žďárské dopravní policie.

Podle jeho odhadu alkoholových nehod ještě přibude. „Motoristická sezona je stále na začátku, blíží se léto, začínají se pořádat grilování a jiné víkendové akce. Ano, obávám se, že bude hůř," poznamenal policista Kubík.

Podstatná je i skutečnost, že není jen více řidičů s alkoholem v krvi. Jak upozornil Kubík nebo mluvčí policie Dana Čírtková, kontrolní přístroje u nich stále častěji zaznamenají vysokou hladinu alkoholu. „To je nyní nejzásadnější informací k alkoholu u nehod. Bývají to hodnoty i přes dvě promile, žádný zbytkový alkohol," řekla Čírtková.

Policejní statistiky letos zaznamenaly na Žďársku od ledna do dubna deset dopravních nehod, jež způsobili opilí řidiči. V půli května třeba šofér volkswagenu v Meziříčí naboural na rovné silnici do octavie, odmrštil ji a škodovka narazila do dalšího auta. „Dechová zkouška u řidiče volkswagenu ukázala 2,74 promile alkoholu," popsala policejní mluvčí Jana Kroutilová s tím, že další dva účastníci havárie alkohol nepili.

„V posledních dvou třech letech mě také poněkud zaráží, že s vysokou hladinou alkoholu v krvi potkáváme i hodně opilých řidiček před takovými deseti lety to byla spíš výjimka. Pravda je, že dnes mnohem víc žen jezdí autem. Stejně ale když dopoledne kontrolujete ženu za volantem a zjistíte tři promile, je to prostě ‚zajímavé'," upozornil Kubík.

Podle jeho zkušeností lidé, u nichž zkouška ukáže přes 2 či 3 promile alkoholu, nejsou schopni většinou ani sami chodit. „S takovým mnozštvím alkoholu asi už pak nejsou schopni ani uvažovat, aby si uvědomili, jak jsou nezodpovědní, když za volant sedají, a že kromě sebe ohrožují další lidi," řekl dopravní policista.

Kromě toho, že mohou jiné i sebe zabít a zranit, hrozí opilým řidičům velké pokuty, obvinění z trestného činu, a také to, že budou platit statisícové škody a náklady na léčení zraněných při nehodách, co pod vlivem alkoholu způsobili. Spoustu lidí ale nic z toho od pití před jízdou neodradí a počet řidičů i se 2 a víc promile alkoholu v roste. „Na kontroly alkoholu se proto zaměřujeme v běžné službě i při mimořádných akcích. Je to na denním pořádku a bude stále intenzivnější, aby se alkohol ze silnic vymýtil," připomněla mluvčí policie Dana Čírtková.

Opilci-rekordmani

květen 2016, Žďársko:

Velké Meziříčí - policisté tam ve 3 hodiny ráno odhalili 22letého řidiče, jemuž naměřili 5,77 promile alkoholu v dechu, a později 2,37 a 2,00 promile. Nehodu způsobit „nestihl".

Nové Město n. M.  - Strážníci kontrolovali auto kolem 22 hodin, ke značně opilému 56letému řidiči volali policisty. Ti muži naměřili 4,25 a 4,19 promile alkoholu v dechu. Nebyl schopen ani samostatné chůze. Nehoda se nestala.

Nové Město n. M. - 24letá řidička způsobila nehodu. Výsledek dechového testu: 3,26 promile, další zkoušky: 3,73 a 3,75 promile alkoholu v dechu.

Velké Meziříčí - 58letý řidič zavinil nehodu tří aut. Dechové zkoušky ukázaly postupně 2,74, 2,93 a 3,04 promile alkoholu. Navíc neměl řidičské oprávnění.