Starosta Jemnice Miloslav Nevěčný argumentuje tím, že pravidelné spoje byly přidanou hodnotou celého regionu, kterou mohli využívat nejen obyvatelé, ale také turisté a podnikatelé.

Vedení Kraje Vysočina, který dotuje takzvanou dopravní obslužnost, však má na věc jiný názor. „Kraj zajistil plnohodnotnou dopravní obslužnost této trasy autobusovými spoji. Veřejnost si na tuto dopravu zvykla a využívá ji. Lze tedy říci, že změny nejsou na pořadu dne," uvedla mluvčí hejtmanství Jitka Svatošová.

Koleje vlastní stát prostřednictvím Správy železniční dopravní cesty. Ústy mluvčího Marka Illiaše správci přiznávají, že trať je provozuschopná, obnovení pravidelných regionálních spojů je však na kraji.

Správa železnic hodlá trať prodat. Otázkou je, zda ji někdo koupí. Cena vzejde ze znaleckého posudku. „Vyhlášení veřejné soutěže předpokládáme začátkem října," podotkl Marek Illiaš.

Převést trať na obce zdarma je podle něj nereálné. Soutěž se totiž musí řídit zákonným postupem. Ponurou trať několikrát do roka a v létě oživují výletní vlaky místních nadšenců. V sobotu se Jemnici uskuteční oslavy 120 let místní dráhy.